Zanj bodo poskrbeli kurenti oziroma koranti, najbolj priljubljeni in množični tradicionalni pustni liki Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz, katerih magično moč so skupaj s pustno tradicijo največje pustne prireditve v Sloveniji in tudi širše v okviru predstavitve turistične ponudbe Ptuja pred kratkim predstavili tudi na sejmu Alpe Adria.

"S številom in odzivom obiskovalcev smo bili zadovoljni, upamo, da nam je uspelo dovolj kakovostno predstaviti kurentovanje in prepričati obiskovalce, da se bodo udeležili katere od mnogih prireditev, posebej osrednje, mednarodnega EtnoFesta na pustno nedeljo, 6. marca, ob 14. uri v starem mestnem jedru Ptuja, ki predstavlja enkraten ambientalni okvir za prikaz izjemne pustne dediščine in tradicije našega in mednarodnega okolja," je strnil vtise Branko Brumen, vodja Kurentovanja 2011 in predsednik FECC Slovenija.

Priprave na kurentovanje so na Ptuju po 12-letni tradiciji tudi letos začeli na martinovo, ki velja za mali fašenk oziroma jesenski pust, ko so 11. novembra ob 11. uri imenovali princa karnevala.

Preplet tradicije in urbane kulture

"S kurentovim skokom po svečnici smo po tradiciji zaznamovali začetek obredja v pustnem času. Uradna otvoritvena slovesnost s predajo oblasti župana dr. Štefana Čelana 12. princu karnevala Janezu Golcu, plemenitemu baronu Jakobu Breunerju Markovškemu, in tradicionalnim FECC srečanjem slovenskih pustnih likov in mask bo v soboto, 26. februarja.

V enajstih dneh do pepelnice bomo organizirali kar pet pustnih povork (slovenske pihalne godbe in mažoretke, slovenski vrtci in osnovne šole ter osrednji mednarodni EtnoFest na pustno nedeljo), dnevne prikaze obredja naših tradicionalnih pustnih likov na mestnih trgih, kulturno-umetniške prireditve z Art karnevalom, razstavami, dobrodelni prireditvi, slovenski pustni ples in obarjado ter zabavnoglasbene prireditve v karnevalski dvorani, z vrhuncem na pustno soboto s karnevalskim balom, na katerem več kot 3000 maskiranih udeležencev izrazi urbano kulturo mask in maskiranja.

Pustno vzdušje bodo v tem času s kulturno in kulinarično ponudbo pričarali tudi v ptujskih kulturnih ustanovah, hotelih in gostinskih lokalih," je Brumen naštel pestre vsebine letošnjega 51. kurentovanja.

Naj vsem glasbenim sladokuscem zaupamo, da bodo na pustno obarvanih glasbenih odrih v času kurentovanja za mikrofone med drugimi prijeli Severina, Oliver Dragojević, Vlado Kreslin, Zoran Predin, Rock Partyzani, Dražen Zečić, Jasmin Stavros, Tony Cetinski, Victory, Mile Kitić, ansambli Modrijani, Spev, Iskrice, Juhej, Pajdaši in Štajerski baroni, ansambel Saša Avsenika ter drugi.

Odprtje s kulturno noto

V petek, 25. februarja, bodo v galeriji Magistrat v Mestni hiši odprli razstavo 12. likovnih del ptujskih umetnikov in obeležitev 50. kurentovanja 2010. Sledil bo Art karneval, na katerem bodo nastopili glasbeno-plesna kabarejska predstava italijanskih umetnikov iz Firenc in koncert svetovno znanega rusko-francoskega tria Čajkovski (Konstantin Bogino, klavir in umetniški vodja; Pavel Vernikov, violina; Chaucsian Alexander, čelo). Ob besedi igralca Pavleta Ravnohriba, kostumih Stanke Vauda Benčevič in sceni Jerneja Forbicija nas bodo v karnevalske zgodbe popeljali umetniki iz raznih koncev Evrope. V predstavi bomo skozi izvrstno plesno, besedno in vizualno umetnost prisluhnili tudi številnim klasičnim mojstrom.

Dan kasneje bo v Mestni hiši potekala slovesnost ob 20. obletnici uradnega članstva Ptuja in Slovenije v FECC, ki ji bo sledili prikaz tipičnih slovenskih pustnih likov in mask. Ta bo potekal 12. zapovrstjo in bo uvod v največjo pustno-etnografsko prireditev v Sloveniji. Sledile bodo predstavitve etnografskih skupin s Ptujskega in Dravskega polja ter iz Haloz ter skupin iz drugih krajev Slovenije. Pika na i bo otvoritvena povorka, ki bo potekala skozi staro mestno jedro.

Sicer pa nam na kurente ne bo treba čakati vse do prihodnje sobote. V vsej svoji magični veličini in poslanstvu jih bomo namreč lahko občudovali že ta petek, ko bodo v ljubljanskih Stožicah bučno navijali za našega boksarja Dejana Zavca, ki bo proti ameriškemu izzivalcu Paulu Delgadu skušal ubraniti svoj pas svetovnega prvaka v veltrski kategoriji po IBF-verziji.

"Njegovih dvobojev si brez naše prisotnosti, ki mu zagotovo daje še dodatno energijo, ne znamo predstavljati," zagotavljajo kurenti, ki so ponosni, da Zavec kot zaprisežen Haložan s svojim pristopom in rezultati v svetovnem merilu dokazuje, da kurenta, ki zlo odganja in čisto energijo naznanja, kar je slogan letošnjega kurentovanja, nosimo v sebi. Vsak kurent pač ni pravi kurent.