Avtorska ekipa Evrope danes združuje kreativno energijo slovitega beograjskega igralca Predraga Mikija Manojlovića, plesalca in koreografa Edwarda Cluga, avantgardne glasbene skupine Laibach in drugih uglednih ustvarjalcev. "Predstavi sem ponudil dodatni instrument, s katerim mehansko spremljam Laibachov glasbeni diktat. Skozi gib poskušam predstaviti nekakšen gibalni manifest osamljenega evropskega državljana," je o svoji vlogi povedal Clug, umetniški vodja Baleta SNG Maribor. Haris Pašović je že več kot dve desetletji eden vodilnih gledaliških režiserjev na Balkanu. Leta 1993 je organiziral prvi Sarajevski filmski festival, zdaj pa je direktor East West Theatre Company Sarajevo. "V gledališču hočem šov, hočem spektakel," razlaga. "Ljudje pridejo v gledališče, da bi na neki drugi način doživljali resničnost."

Po njegovih besedah je zastrašujoče, koliko sorodnosti in vzporednic s sodobnostjo je mogoče prepoznati v besedilu, v katerem je največji hrvaški pisatelj Krleža leta 1935, ob vzponu fašizma, razgaljal Evropo. "Jezen je bil na to, kako se Evropa oklepa primitivnih in nestrpnih nazorov," pravi Pašović. "In prav neverjetno je, koliko se v 75 letih ni spremenilo," se z njim strinja Manojlović. Ali se z vlečenjem primerjav s temačnim obdobjem pred drugo svetovno vojno vendarle preveč dramatizirajo sedanje geopolitične razmere? "Vse je odvisno od perspektive," odgovarja Pašović. "Če ste eden izmed 80.000 prebivalcev Scampie, getoizirane mestne četrti Neaplja, boste ocenili, da preveč dramatiziramo. Na Švedskem, kjer so neonacisti prišli v parlament, pa bi najbrž rekli, da dramatiziramo premalo."

Evropa danes je ena od največjih koprodukcij v jugovzhodni Evropi v zadnjih letih. V njej sodelujejo SNG Maribor, East West Theatre Company iz Sarajeva in Evropska prestolnica kulture Maribor 2012. "Če projekta ne bi dodatno podprlo ministrstvo za kulturo, ga naše gledališče ne bi moglo izpeljati," je o finančni komponenti Evrope danes rekel Danilo Rošker, direktor SNG Maribor. Po Mariboru bo predstava junija gostovala še v Sarajevu in v Srbiji. Ker si bodo premiero ogledali tudi številni direktorji in selektorji evropskih festivalov, si v Mariboru obetajo tudi številna gostovanja drugod, navsezadnje pa naj bi se Evropa danes prihodnje leto vrnila v Maribor v sklopu EPK.