S Sazasa so sporočili, da se tožba nanaša na 19 prireditev, ki jih je navedeno podjetje organiziralo v letih 2006, 2007 in 2008. „Gre za prireditve Metalcamp 2006 in 2007, koncerte v Cvetličarni Mediapark in koncert v Orto klubu. Za Nobeno od teh prireditev to podjetje ni pridobilo dovoljenja, čeprav so v skladu Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP) to dolžni storiti. Prav tako pa za te prireditve niso poslali potrebne dokumentacije (izpolnjenih obrazcev), na podlagi katere bi Združenje Sazas v skladu s Pravilnikom o javni priobčitvi glasbenih del obračunalo avtorsko nadomestilo za uporabo glasbenih del,“ so navedli v odgovoru na vprašanje, kakšna je vsebina tožbe, ki so jo vložili zoper omenjeno podjetje.

Na Sazasu poudarjajo, da so organizatorje festivala Metalcamp pozivali naj pridobijo ustrezna dovoljenja, „vendar so se do Združenja vedli ignorantsko“.

Fileš je za žurnal24.si pojasnil, da je Sazas za organizacijo Metalcampa računal najvišjo ceno vstopnice, ki je sedemdnevna in vključuje tudi kampiranje. Fileš je pojasnil, da je sedemdnevnih vstopnic okoli 4500, vendar slednje obiskovalci kupijo samo enkrat. "Sazas je znesek najmanj 15-krat prenapihnil,“ je dodal.

Sazas pa je pojasnil, da če uporabnik (v tem primeru podjetje RTN & MOM koncerti d.o.o.) ne izpolnjuje svojih zakonskih dolžnosti in „niti na večkratne pozive ne pošlje potrebne dokumentacije za obračun avtorskega honorarja, čeprav jih k temu zavezuje ZASP, Združenje Sazas ravna v skladu s 16. členov Pravilnika“. Člen pravi, da če iz finančne ali druge dokumentacije uporabnika ni mogoče ugotoviti prihodka, ki je osnova za obračun avtorskega honorarja, bo Sazas obračunal avtorski honorar po najvišji tarifni točki, ki velja za ustrezno uporabo avtorski del. "Na podlagi tega člena oz. na podlagi razpoložljivih podatkov je bila v tožbi podana ocena nastale škode, sodišče oz. sodni izvedenci pa bodo ugotavljali dejansko stanje", so še sporočili

S Sazasa so še sporočili: „ Naj pojasnimo tudi, da se tuja avtorska društva nenehno obračajo na Združenje Sazas glede izplačil avtorskih honorarjev njihovim članom. Tako ZASP kot tudi pogodbe, ki jih imamo sklenjene s sorodnimi tujimi društvi, nas namreč zavezujejo, da korektno poskrbimo za zaščito njihovih avtorskih glasbenih del na našem ozemlju. In v okviru navedenih prireditev, v organizaciji podjetja RTN & MOM, se večinoma izvajajo tuja avtorska glasbena dela.“