V sklopu prvega festivala romske kulture v Sloveniji se bodo v aprilu, vzporedno s kampanjo ozaveščanja o diskriminaciji Romov Sveta Evrope DOSTA! in v sodelovanju z Romskim akademskim klubom ter Združenjem ustvarjalnih ljudi na področju kulture, zvrstile številne prireditve, posvečene različnim vidikom romske kulture glasbi, plesu, poeziji, filmu in lutkam. Organizirali bodo tudi delavnice, okrogle mize, predavanja in razstave.

"V prizadevanjih za medsebojno spoštovanje kultur in strpnost je pomembno poudarjanje medkulturnega dialoga kot procesa ozaveščanja o soobstoju različnih kulturnih identitet in procesov, ki spodbujajo spoštovanje kulturnih raznolikosti in izražanja ter boj proti diskriminaciji, socialni izključenosti, stereotipom in predsodkom. V Evropi število Romov ocenjujejo na 10 do 15 milijonov. To je največji razseljeni narod brez lastne države v Evropi," so zapisali v SEM.

Mesec romske kulture se bo začel v četrtek, 2. aprila, ob 18. uri z odprtjem fotografske razstave Beli konj/Parno Gras Nihada Nina Pušije v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Na odprtju bodo spregovorili ministrica za kulturo Majda Širca, predsednica Romskega akademskega kluba Samanta Baranja in direktorica SEM Bojana Rogelj Škafar. Uradni začetek festivala v Mariboru pa bo 8. aprila z odprtjem fotografske razstave Pušča nekoč in danes Franca Kuzmiča v Pokrajinskem muzeju.

V Ljubljani bo večina prireditev v sklopu festivala potekala v SEM, ki je nosilec tega projekta. Nekateri koncerti znanih skupin, kot so Šukar, Poum Tchack iz Francije in Romano Drom iz Madžarske, bodo v prostorih nekdanje tovarne Rog. V Mariboru se bodo prireditve dogajale v Pokrajinskem muzeju Maribor, Klubu KGB in na drugih prizoriščih.

V SEM je že v petdesetih letih "zaorala ledino" raziskovanja Romov dr. Pavla Štrukelj. Od leta 1998 muzej ob svetovnem dnevu Romov, ki ga po svetu zaznamujejo 8. aprila, na obletnico prvega svetovnega kongresa Romov v Londonu leta 1971, prireja hommage svetovnemu dnevu Romov. Da bi evropski prostor odprli za bogastvo romske kulture in uveljavili ustvarjalnost Romov, je dal Svet Evrope lani pobudo za nastanek Kulturnih poti romske kulturne dediščine. V Sloveniji so se pobudi pridružili s pripravo enomesečnega festivala.