Fotografije gole profesorice na USB-ključu

Profesorica je USB-ključ s svojimi kočljivimi fotografijami (ali vsaj sledmi fotografij, ki jih je mogoče obnoviti, op.p.) v digitalni obliki pogrešila že oktobra predlani, avgusta lani pa je začela prejemati z grožnjami podkrepljena izsiljevalska SMS-sporočila. Najprej naj bi izsiljevalci od nje zahtevali nekaj tisoč evrov, ko se je začelo letošnje šolsko leto, pa tudi vprašanja za kontrolne naloge in naslov eseja. Ker profesorica izsiljevalcem ni popustila, temveč je grožnje, da bodo njene žgečkljive fotografije pristale na elektronskih naslovih medijev in vodstva šole, prijavila policistom, so fotografije zakrožile po elektronskih naslovih dijakov šentviške gimnazije.

Policisti so zato konec lanskega oktobra opravili petnajst hišnih preiskav pri dijakih šentviške gimnazije in nekaterih njihovih prijateljih. Pri polnoletnem dijaku četrtega letnika šentviške gimnazije so našli sporni USB-ključ in mobilni telefon, s katerega so bila poslana izsiljevalska SMS-sporočila. Takrat se je o mladeniču govorilo kot o edinem osumljencu izsiljevanja, policisti pa so med preiskavo ugotovili, da naj bi imel še dva pomagača. O podrobnostih policisti sicer ne želijo govoriti, saj so po naših podatkih med ovadenimi tudi mladoletniki, ki jih zakonodaja v kontekstu varovanja osebnih podatkov še posebej ščiti.

Na gimnaziji za zdaj brez disciplinskih ukrepov

Dijak četrtega letnika, pri katerem so policisti našli USB-ključ in mobilni telefon, se je iz šentviške gimnazije prostovoljno izpisal že takoj po koncu krompirjevih počitnic, vodstvo šole pa se za disciplinske ukrepe zoper druge dijake še ni odločilo. Ravnatelj Jaka Erker, ki je za ovadbe izvedel šele od nas, nam je včeraj povedal, da se je vodstvo šole že pred časom odločilo, da bo sankcioniralo le izsiljevanje, ne pa tudi razpošiljanja fotografij profesorice. "Dijakom sem povedal, da zaradi posredovanja spornih fotografij po elektronski pošti ne bomo disciplinsko ukrepali, čeprav šola tudi tovrstna dejanja ocenjuje kot neprimerna. Če je bil še kdo od naših dijakov vpleten v izsiljevanje, pa bo tudi šola zoper njega disciplinsko ukrepala," nam je včeraj zatrdil ravnatelj šentviške gimnazije, ki bo sicer počakal, da ga o ovadbah tudi uradno obvestijo.