Oblasti so sporočile, da je bilo poškodovanih več kot 120 ljudi. Madžarska vlada je v treh okrožjih, Veszprem, Gyor-Moson-Sopron in Vas, razglasila izredne razmere, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kakih 600.000 do 700.000 kubičnih metrov odpadne gošče, ki se je izlila iz poškodovanega rezervoarja v tovarni aluminija Ajkai Tomfoldgyar v Ajki, 160 kilometrov jugozahodno od Budimpešte, je poleg vasi Kolontar poplavilo tudi kraj Devecser. Tam je rdečkasta strupena tekočina po poročanju MTI davi ponekod še vedno segala dva metra visoko. V Devecserju je poplavljenih 230 hiš in 19 ulic.

Prebivalce poplavljenih hiš so evakuirali. Za nekatere od njih so po besedah tamkajšnjega župana Tamasa Toldija uredili začasna bivališča v bližnjih šolah.

Ob izlivu strupenih snovi se je poškodoval tudi plinovod v bližini naseljenega območja.

Zaradi nesreče je v nekaterih delih Madžarske prekinjen tudi železniški promet.

Rdeča gošča je odpadna snov pri proizvodnji aluminija, ki vsebuje strupene težke kovine in je lahko v primeru zaužitja smrtonosna.

Madžarski premier Viktor Orban je medtem izrazil sožalje svojcem žrtev, notranjemu ministru Sandorju Pinterju pa je naročil, naj uvede preiskavo za ugotovitev kazenske in materialne odgovornosti za nesrečo. "Vse razpoložljive informacije nakazujejo, da ne gre za naravno katastrofo. Če je to točno, potem je za nesrečo kriv ljudski dejavnik in odgovorni bodo morali pred roko pravice," je dodal Orban.

V Srbiji so zaradi onesnaženja okrepili nadzor kakovosti vode Donave. S srbskega notranjega ministrstva so sicer sporočili, da izlitje strupene snovi iz madžarske tovarne za zdaj ne predstavlja nevarnosti za srbske državljane. Načelnik sektorja za izredne razmere na notranjem ministrstvu Predrag Marić je sporočil, da Donava zaenkrat ni onesnažena, če pa bi se to zgodilo, bodo državljani pravočasno obveščeni.

Na posledice nesreče na Madžarskem pa sta danes opozorili okoljevarstveni organizaciji Greenpeace in Svetovni sklad za naravo (WWF). "Gre za nesrečo brez primere, ki bo hudo prizadela ekosistem in vode na območju ter opozarja na krhkost naših zalog pitne vode," je sporočil predstavnik WWF na Madžarskem Gabor Figeczky. Direktor madžarskega Greenpeacea Zsolt Szegfalvi, ki si je ogledal prizadeto območje, pa je izjavil, da je odgovornost tovarne jasna, saj je v rezervoarjih skladiščila preveč gošče.