Na vprašanje, zakaj se je vredno boriti za Evropo, je najmočnejša politična osebnost stare celine odgovorila, da je trdno prepričana, da je Evropa nemška prihodnost, saj ne prinaša le miru, ampak lahko 500 milijonov državljanov EU v vse bolj globaliziranem svetu svoje vrednote v odnosu do drugih delov sveta najbolje brani skupaj.

Kot nekdanja državljanka Nemške demokratične republike jo pri tem spodbuja želja po svobodi, saj ve, kako je, če ljudje ne morejo izrekati lastnega mnenja ali prosto potovati. Zato kot izreden dosežek vidi to, da v Evropi danes ni strahu pred vojnami in da lahko unija svoje vrednote skupaj uveljavlja tudi po svetu.

Kanclerka je ugotovila, da je Nemčija iz krize izstopila gospodarsko močnejša, čeprav to na začetku krize ni bilo samoumevno.

"Zdaj pa vidimo, da nam gre lahko dobro le, če gre dobro tudi našim evropskim partnerjem, zato zelo intenzivno delamo na reševanju dolžniške krize v območju evra in tudi krizo pomanjkljive konkurenčnosti, kjer imajo nekatere članice še veliko dela," je povedala.

Merklova je zatrdila, da nemški državljani široko podpirajo njeno vodilo pri reševanju težav v evrskem območju, ki pravi, da ni solidarnosti brez reformnega in varčevalnega ukrepanja držav ter jasno opredeljenega nadzora. To jo opogumlja, da bo naprej delovala v tej smeri.