Še najbolj je spam podoben mesnemu narezku, vendar je bolj masten in manj mlet.

Spam (kot nadležna pošta, ne hrana) se je pojavil skupaj z internetom, prvi dokumentirani šop neželenih elektronskih sporočil pa je bil poslan leta 1978. Že v osemdesetih se je za neželena sporočila, predvsem na prednikih današnjih spletnih forumov (BBS in MUD), prijela beseda spam. Idejo za ime so računalničarji dobili v skeču serije Monthy Python Flying Circus. V njem je v gostilni starejši par naročal hrano, vendar na jedilniku ni bilo jedi brez vložene šunke spam. In med recitiranjem dnevnega menija se vsake toliko oglasi zbor v gostilni zbranih Vikingov, ki prepeva "spam, spam, čudoviti spam".

Danes je spam postal tako razširjen, da je po ocenah analitikov več kot dve tretjini vseh poslanih elektronskih sporočil nezaželenih. Skupna škoda, ki jo povzroča podjetjem vsako leto, je po ocenah skupine, ki so jo vodili Gartnerjevi analitiki, kar 2000 dolarjev na zaposlenega. Ameriško gospodarstvo tako denimo zaradi nižje produktivnosti zaposlenih, ki med delom brišejo neželeno elektronsko pošto, protivirusnih programov in filtrov za lovljenje nadležne pošte vsako leto izgubi kar 9 milijard dolarjev.

Pred spamom se je načeloma zelo težko ubraniti, predvsem zato, ker so pošiljatelji neželenih sporočil vedno korak pred tistimi, ki jih poskušajo prestreči. Le če lahko sporočilo vnaprej prepoznaš kot spam, ga lahko ustaviš in zavržeš, še preden se mora uporabnik ukvarjati z njim. Ko sporočilo dobiš, je že prepozno. Razmeroma poceni (in dokaj učinkovit) način obrambe pred spamom je, da blokado zahtevate kar od svojega ponudnika elektronske pošte, naj gre za administratorja omrežja v podjetju ali ponudnika dostopa do interneta. Nameščanje filtrov doma je manj učinkovito in precej upočasni računalnik, zato se jih raje ogibajte.

Zagotovo najboljši način za obrambo pred spamom pa je, da ga ne pošiljate naprej. Neželena pošta od ljudi, ki jih poznate, je namreč običajno še toliko bolj nadležna, ker jim za vsebino pošte zaupate. In ne bojte se. Bobby is Arkansasa, ki mu je lev med trekingom v Keniji odgriznil levo nogo tik nad kolenom, ne bo nič na slabšem, če elektronskega sporočila ne boste poslali vsaj 15 svojim prijateljem, saj mu AOL, Bill Gates oziroma Deutsche Telekom ne bodo plačali 2 centa za vsako poslano elektronsko sporočilo, četudi elektronska pošta obljublja natanko to. Prav tako vas na poti domov ne bo zadela strela, če boste prekinili pismo večne sreče, ki zadnjih 40 let kroži po elektronski pošti, prvi pa ga je poslal menih iz samostana v kraju Panaji, prestolnici indijske zvezne države Goa. Ne bo vas zadela strela, ne bo vas povozil avtobus, prav lahko pa se zgodi, da ima elektronsko sporočilo vključen program, ki bo ob pošiljanju naprej registriral vaš (in vse druge) elektronski naslov, kar bo pomenilo še več spama. In še manj sreče.

Zato predvsem: pravi prijatelji ne pošiljajo zabavnih elektronskih sporočil in verižnih pisem. Pravi prijatelji vas po telefonu povabijo na kavo.