Nezakonito do več kot 114 milijonov tolarjev

Škorjancu tožilstvo očita - če na kratko strnemo skoraj sto strani dolgo obtožbo - izdelovanje pripomočkov za vdor v informacijski sistem, pranje denarja ter tri kazniva dejanja pomoči pri napadu na informacijski sistem. Tožilstvo je prepričano, da je Škorjanc izdelal zlonamerno kodo, katere naloga je bila nadzor in upravljanje večjega števila računalnikov, posledica pa pridobivanje podatkov in gesel uporabnikov, nedelovanje napadenih storitev in podobno. To kodo naj bi bil Škorjanc vsaj 233-krat posredoval naprej in si na tak način protipravno pridobil več kot 114 milijonov tolarjev. Povzročil pa naj bi še bistveno večjo škodo. Samo v primeru, ko naj bi kodo prodal dvema španskima državljanoma, ki sta potem z njo "napadla" kanadske sisteme in računalnike, je po navedbah tožilstva nastalo za skoraj 3,3 milijona evrov škode.

Nuši Čoh tožilstvo očita pomoč pri kaznivem dejanju pranja denarja. Dovolila naj bi namreč, da je Škorjanc uporabil njene podatke in so mu kupci kode tako nakazovali denar prek Western Uniona in drugih podobnih storitev na ime Čohove. Čohova naj bi Škorjancu tako izročila za okoli 106.000 evrov denarja, ki ga je dobila nakazanega na svoje ime.

Poročali smo že, da sta se na zatožni klopi znašla tudi dva kupca Škorjančevega programa, Darko Goričanac in Mentor Leniqi, ki sta priznala, da sta okužila na tisoče računalnikov. Po dogovoru s tožilstvom bosta kazen oddelala s 480 urami dela v družbeno korist. Včeraj pa je sodnica Danila Dobčnik Šošterič iz zadeve izločila tudi del spisa, ki se nanaša na obtožbe zoper Škorjančevo mater Zdenko Škorjanc. Očitano ji je kaznivo dejanje pranja denarja, saj naj bi denar za sina kupci nakazovali tudi na njeno ime. A zaradi slabega zdravstvenega stanja za zdaj Škorjančeva ne more sesti na zatožno klop in ji bodo sodili posebej.

Tudi po prijetju ni odnehal

Pred senat je nato včeraj končno stopil računalniški genij Matjaž Škorjanc, a je bil zelo kratek, saj je povedal le, da se ne bo zagovarjal. Dodal je, da ima spis več kot 6500 strani in da želi vpogled v vse elektronske dokaze ter da naj mu sodišče omogoči čas za pripravo obrambe. Škorjanc je sicer v priporu že od oktobra lani, čeprav je bil prvič prijet že julija 2010. Takrat so ga po policijskem pridržanju izpustili. Ne glede na to, da so mu že očitali izdelavo zlonamerne kode, naj bi svoje početje nadaljeval, vse dokler ni bil lani znova prijet. Na predobravnavnem naroku je sicer dejal, da ni kriv, in je zavrnil ponudbo tožilstva, da v zameno za priznanje dobi prisojena "le" štiri in pol leta zapora. Zdaj bo tožilstvo po končanem dokaznem postopku predlagalo najmanj šest let in pet mesecev zapora zanj.

Bolj gostobesedna je bila Čohova. Povedala je, da jo je Škorjanc, s katerim sta bila takrat par, prosil, če bi lahko na njeno ime prejemal denar, menda naj bi bilo to davčno ugodneje. Zakaj in kako ugodneje, ga Čohova ni neposredno vprašala, saj mu je popolnoma zaupala. Da sta se spoznala med študijem medicine, ki pa ga je Škorjanc na sredini obesil na klin in se prepisal na računalništvo, je pojasnjevala sodišču. "Ko je dobil obvestilo o nakazilu, mi je podatke napisal na list. S tem listkom sem šla v banko in dvignila denar, nato pa ga izročila Matjažu," je povedala Čohova in dodala, da s tem nikoli ni imela nobenih stroškov in ni prejemala provizije.

Denar naj bi nato Škorjanc namenil za plačevanje stroškov v stanovanju, v katerem sta skupaj živela na Goriški ulici v Mariboru. Po mnenju tožilstva naj bi Škorjanc stanovanje kupil, da bi prikril nelegalni izvor denarja. Nuša Čoh je sodišču zatrdila, da ni vedela, da je v njenem početju kaj spornega. Prepričana v svojo nedolžnost je na predobravnavnem naroku zavrnila možnost za priznanje in s tem kaznovanje z delom v splošno korist.