"Dolgotrajnost postopka nas je pripeljala do zaključka, da bi lahko celoten proces trajal še zelo dolgo časa," so povedali in dodali, da jim možnost uresničitve transakcije pod zadovoljivimi pogoji ni zagotovljena. Po mnenju Agrokorja bi lahko bila dolgotrajnost postopka škodljiva tako za njihovo podjetje, kot tudi za Mercator, "zato smo sprejeli odločitev, da umaknemo svojo ponudbo", dodajajo.

Vse o Agrokorjevem naskoku na Mercator na enem mestu

Tako so s 6. februarjem odpovedali pogodbo o ekskluzivnosti in umaknili neobvezujočo ponudbo, s čimer se uradno umikajo iz procesa nakupa. Agrokor je na javnem razpisu, ki ga je v imenu konzorcija prodajalcev vodila ING banka, 17. oktobra lani namreč oddal nezavezujočo ponudbo za nakup 52,1-odstotnega deleža Mercatorja, 7. novembra je konzorcij za najboljšega ponudnika izbral Agrokor in z njimi začel ekskluzivna pogajanja.

Proces prodaje več kot polovice Mercatorja hrvaškemu koncernu, ki se je bolj resno začel lani poleti, je že nekaj časa "blokiran", saj se za prodajo še ni izrekla največja slovenska banka Nova ljubljanska banka (NLB). Ta ima v lasti nekaj manj kot 11-odstotni delež Mercatorja.  Nadzorni svet NLB namreč po odstopu predsednika uprave banke Boža Jašoviča (na fotografiji spodaj) ter odstopih in nesoglasju med samimi nadzorniki glede prodaje, odločitve kaj narediti z deležem Mercatorja, še ni sprejel.

Foto: Tomaž Skale

Podpora vseh, razen banke NLB

Konzorcij prodajalcev sicer po pogodbi skupaj prodaja delnice Mercatorja, prodajo pa so doslej podprli vsi prodajalci, z izjemo NLB. Zadnje so prodajo pretekli teden podprle družbe znotraj skupine Pivovarne Laško, ki imajo skoraj četrtino delnic Mercatorja. Poleg NLB in družb iz skupine Pivovarne Laško, so v prodajnem konzorciju še NKBM, Abanka, NFD Holding, Gorenjska banka, Banka Koper, Hypo banka in Banka Celje.

Proti prodaji Mercatorja Agrokorju so se izrekli številni politiki, pa tudi Mercatorjevi dobavitelji. Prodaji pa nasprotujejo tudi različne hrvaške organizacije potrošnikov in dobaviteljev. Te menijo, da bi bila prodaja Agrokorju, ki naj bil po njihovem na Hrvaškem znan kot "kronični neplačnik dobaviteljev", slaba.

Svojo nenaklonjenost prodaji Mercatorja Agrokorju je včeraj pred zaslišanjem na odboru za gospodarstvo izrazil tudi kandidat za gospodarskega ministra Radovan Žerjav.

Neresne prevzemne namere

Uprava Mercatorja, od katere so prodajalci želeli kooperativnost pri prodajnem postopku, je opozarjala, da se zna zgoditi, da prevzemne namere Agrokorja niso resne. Zato so sodelovanje pri prodajnem postopku hrvaški družbi, ki je največji konkurent Mercatorja v regiji, pogojevali z nekaterimi zaščitnimi ukrepi. Glede morebitne same prodaje pa so predstavili predloge za zaščito interesov družbe.

Foto: Luka Cjuha

Podrobnosti, zakaj se je Agrokor odločil za umik iz pogajanj s konzorcijem prodajalcev, niso sporočili. Vendar naj bi bil Agrokor po mnenju poznavalcev tudi brez sredstev za nakup Mercatorja, kar je pred tedni javno dejal tudi kmetijski minister v odhajanju Dejan Židan.

Glede na ponudbo bi potreboval več kot 850 milijonov evrov, kar naj bi Agrokor, kot trdijo v hrvaški družbi, zbral s pomočjo partnerjev. K nakupu Mercatorja naj bi ga spodbujala predvsem ameriška banka J. P. Morgan in Unicredit, ki veljata za Agrokorjeva velika upnika.

Odziv iz Pivovarne Laško

Kot so popoldne sporočili iz Pivovarne Laško, se bo uprava v naslednjih dneh posvetila ponovnemu aktiviranju že spomladi leta 2010 predstavljenih scenarijev finančne sanacije skupine, ki temeljijo na dolgoročnem reprogramu in alternativnih možnostih dezinvestiranja. Najpomembnejša aktivnost bo doseganje dolgoročnih dogovorov z upniki obeh pivovarn. Poziv bankam o celostnem in dolgoročnem reprogramu finančnih obveznosti skupine so na nedavni skupščini potrdili tudi delničarji Pivovarne Laško.

"Z reprogramom pod ugodnimi tržnimi pogoji in uresničevanjem smele poslovne strategije rasti, katere uresničljivost dokazujejo doseženi poslovni rezultati v letu 2011, bi vse družbe skupine v desetih letih dosegle vzdržno raven dolga," ocenjujejo v Pivovarni Laško.

Kaj bo s Pivovarno Laško?

Zaradi umika Agrokorja se Pivovarna Laško ne bo mogla finančno razdolžiti. Po oceni prvega nadzornika pivovarne Vladimirja Malenkovića je za Laščane zdaj pomemben datum 31. marec.

Konec marca namreč Pivovarni Laško zapade v plačilo kar nekaj posojil, zato je potrebno zagotoviti nov reprogram, je pojasnil Malenković. Dejal je še, da bosta uprava in nadzorni svet Pivovarne Laško nastale razmere obravnavala prihodnji teden.

Že na ponedeljkovi novinarski konferenci je predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko (na fotografiji spodaj) pojasnil, da se brez prodaje Mercatorja skupina Pivovarna Laško ne bo mogla razdolžiti. V primeru prodaje Mercatorja so Laščani predvidevali, da se bodo razdolžili za od 184 do 195 milijonov evrov.

Foto: Bojan Velikonja

Sicer bodo Laščani samo za plačilo obresti letos namenili 25 milijonov evrov, po neuradnih podatkih pa naj bi imela skupina Pivovarna Laško okrog 380 milijonov evrov posojil.

Finančne obveznosti skupine Pivovarna Laško so lani znašale 377 milijonov evrov, od tega je 13 odstotkov dolgoročnih obveznosti. Finančne obveznosti družbe Pivovarna Laško pa znašajo 269 milijonov evrov, od tega je 91 odstotkov kratkoročnih obveznosti.