Agrokor je Laščanom sicer ponudil zaveze, s katerimi bi v prihodnjih letih omilili poslovno škodo, toda z vidika varstva konkurence so te zaveze prepovedane in zato bi bila posledično takšna pogodba nična. Toda ne glede na to se zdi, da predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko predvsem išče argumente, da bi ubral najlažjo pot, to je prodaja delnic Mercatorja Agrokorju.

Mercator je za pivovarni Laško in Union ter Radensko in Fructal najpomembnejši prodajni kanal, zato bi Jamnica, ki je del skupine Agrokor, v primeru Agrokorjevega nakupa Mercatorja na slovenskem trgu nedvomno postala resen konkurent Laščanom. Zanje bi to pomenilo poslabšanje prodajnih pogojev in posledično nižjo rast prodaje. Dokumenti, ki smo jih nedavno razkrili v Dnevniku, predvidevajo, da bi moral Agrokor že v prvem letu po prevzemu začeti uresničevati sinergije, da bi zmanjšal svojo zadolženost. In sicer naj bi bilo predvidenih sinergij skupaj za 150 milijonov evrov na leto na račun zmanjšanja števila zaposlenih in predvsem na račun dobaviteljev.

Ob upoštevanju izpada bodočih denarnih tokov, do katerih bi prišlo zaradi prodaje Mercatorja Agrokorju, bi se vrednost družb iz Skupine Pivovarna Laško znižala s 388 milijonov evrov (vrednotenje je izdelano na konec lanskega leta) na 321 milijonov evrov oziroma za 67 milijonov evrov, je pokazala analiza P&S Capital. Toda to je le najbolj optimističen scenarij. Ob upoštevanju pesimističnega scenarija bi bile družbe iz Pivovarne Laško konec lanskega leta vredne 300 milijonov evrov, njihova vrednost pa bi se zaradi prodaje Mercatorja in posledično znižanja prihodkov in dobička iz poslovanja ter zaradi izpada Mercatorjevih dividend znižala za 120 milijonov evrov, na 182 milijonov evrov. Povedano drugače: vrednost delnice Pivovarne Laško bi se v primeru prodaje Merctorja Agrokorju in nastale škode znižala za 7 do 14 evrov. Za primerjavo, tečaj vrednosti delnice Pivovarne Laško je bil ob koncu leta 2010 15 evrov, včeraj pa samo še slabih 11 evrov.

Agrokor za delnico Mercatorja trenutno ponuja 206 evrov. Če bi želeli izničiti škodo, ki jo bo Skupina Pivovarna Laško utrpela zaradi pričakovanih nižjih prihodkov in dobička, pa bi moral Agrokor za delnico odšteti najmanj 291 evrov, da bi svojo ponudbo izenačil s ponudbo Mid Europe Partners, ki je za delnico ponudil zgolj 155 evrov.

Navedeno zgolj pritrjuje ocenam, da bi se morala Pivovarna Laško pridružiti bankam pri mednarodnem postopku prodaje večinskega paketa delnic Mercatorja. Banke v teh dneh usklajujejo še zadnje podrobnosti prodajnega sporazuma, ki bi moral biti po napovedih podpisan v prihodnjih dneh. Skupni prodajni postopek bo izveden v skladu z najboljšimi praksami, lastnikom Mercatorja naj bi omogočil pridobitev prevzemne premije zaradi prodaje večinskega paketa delnic, postopek pa bo zaradi več potencialnih kupcev bolj konkurenčen. Poleg tega ni dvoma o tem, da bi banke, če bi se Laško pridružilo skupnemu prodajnemu postopku za Mercator, do zaključka postopka Laščanom pomagale stabilizirati poslovanje z reprogramom posojil.

V Laškem pri odločanju tehtajo, ali bi v skupnem prodajnem postopku res lahko za delnico iztržili več, kot če takoj prodajo delnice Mercatorja Agrokorju. Pred možnostjo, da bi se lahko odpovedali boljši kupnini, jih svarijo zlasti zagovorniki Agrokorja. Toda sočasno se zastavlja vprašanje odgovornosti uprave Pivovarne Laško, če ne bi poskušala prek mednarodnega prodajnega postopka maksimirati cene delnice in Mercatorju ter sebi omogočiti sprejemljivejšega lastnika Mercatorja.

Po trditvah naših virov se Dušan Zorko v zadnjih dneh z Agrokorjem pogaja o zvišanju ponudbe na med 220 in 230 evrov za delnico, pri čemer je lastnik Agrokorja Ivica Todorić včeraj ponudil 221 evrov za delnico in zatrdil, da je to zadnja ponudba. Sočasno pa je začel Zorko bankam postavljati nesprejemljive pogoje, pod katerimi bi ustavil postopke prodaje Mercatorja in se pridružil skupnemu mednarodnemu prodajnemu postopku. Med drugim naj bi od bank želel zavezo, da bodo Pivovarni Laško povrnile morebitno razliko v ceni, če bi bile ponudbe tujih strateških partnerjev nižje od Agrokorjeve. Takšni pogoji so za banke nesprejemljivi, se pa bankirji ob tem sprašujejo, ali v Laškem s svojim nerazumljivim pogojevanjem ne želijo iz bank narediti krivce za prodajo delnic Mercatorja Agrokorju, češ da niso pokazale dovolj kooperativnosti in so bili zato v Laškem prisiljeni v takojšnjo prodajo Mercatorja.

vesna.vukovic@dnevnik.si, suzana.rankov@dnevnik.si