V akciji je sodelovalo 30 kriminalistov, ki so včeraj opravili šest hišnih preiskav in v prvi fazi aretirali tri osumljence.

Sodnik Milko Škoberne je iz domače hiše na Leskovici v občini Vrh nad Laškim prišel povsem mirno. Pred vstopom v policijski avto je še pobožal domačega psa po glavi in sedel v policijsko vozilo. Čisto drugače pa se je fotoreporterjema po robu postavil njegov sin.

Kričavi osumljenčev sin

"Takoj ko sva s kolegom prišla po zunanji strani meje njihovega vrta, je tja pritekel kakšnih dvajset let star osumljenčev sin s psom v naročju in naju podil stran. Umaknila sva se na sosedovo dvorišče. Nagovarjal je tudi policiste, naj naju preženejo. Kričal je, naj se pobereva, da naju bo tožil, če se bo njegova fotografija pojavila v medijih, medtem ko ga je njegova mati mirila, a ni nič pomagalo," nam je povedal naš fotoreporter Jaka Adamič, ki je zabeležil za sodno vejo oblasti prav nič zaupanja vreden dogodek. Osumljenega sodnika so kriminalisti odpeljali v Ljubljano, kjer ga lahko pridržijo največ 48 ur.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je na vse to dejal, da sta ga o dogodku obvestila predsednik celjskega sodišča Miran Jazbinšek in generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Novica ga je, kot je povedal, neprijetno presenetila, še posebno zaradi dejanja, ki ga očitajo sodniku Škobernetu, saj je takšno dejanje "vsakemu sodniku popolnoma tuje", je prepričan Masleša. Poudaril je, da je interes sodstva in tudi ena njegovih prioritet, da se takšni pojavi raziščejo in če tako terjajo ugotovitve, tudi sankcionirajo. "Nihče ni nedotakljiv, postopki veljajo za vse enako," je zatrdil Masleša in dejal, da to potrjuje tudi dejstvo, da je v predkazenskem postopku sodeloval tudi preiskovalni sodnik. Torej je sodni sistem sam zaznal problem in se nanj odzval. Upa, da je primer Škoberneta osamljen, če bi se pokazalo, da je treba, pa bodo razmislili tudi o izvedbi izrednega nadzora na celjskem sodišču.

Masleša pričakuje, da bodo v nadaljnjem postopku dejstva hitro in zanesljivo razjasnjena, in dodaja, da bo postopek tudi sam pozorno spremljal. Če bo zoper sodnika Škoberneta uveden tudi kazenski postopek, pa mu ne uide suspenz, saj je ta po zakonu o sodniški službi obvezen, kadar gre za kazniva dejanja, povezana z zlorabo sodniške službe, in v tem primeru seveda gre za takšno dejanje. Škoberne ima trenutno tudi imuniteto, torej ga sploh še ne morejo privesti pred preiskovalnega sodnika. Če bo zadeva prišla pred sodišče, pa bo na pobudo sodišča in po tem, ko se bo o tem izrekel sodni svet, o odvzemu imunitete odločal državni zbor.

Morebitni sodni postopki ne bodo v Celju

Morebitni sodni postopki zoper Škoberneta najverjetneje ne bodo tekli na celjskem sodišču, čeprav Masleša prenosa krajevne pristojnosti med sodišči še ni mogel potrditi. Je pa potrdil, da je v predkazenskem postopku odredbe izdala preiskovalna sodnica okrožnega sodišča v Ljubljani.

Na vprašanje, ali še zoper katerega sodnika tečejo kakšni postopki zaradi suma korupcije ali zlorabe položaja, je Masleša odgovoril pritrdilno. O podrobnostih ni želel govoriti, saj noče opozoriti domnevnih storilcev, da se jim lahko obetajo aretacije. Potrdil pa je, da so sodnico Suzano Gril suspendirali in da zoper njo teče kazenski postopek. Obstaja tudi še en primer sodnika, ki pa mu imunitete niso odvzeli, saj očitano mu kaznivo dejanje ni povezano z zlorabo sodniške funkcije, je dejal Masleša. Tudi o tem podrobnosti ni razkril.

Včeraj so odpovedali vse obravnave sodnika Škoberneta. Kar zadeva sodbe, ki jih je Škoberne izrekel do zdaj, naj te načeloma ne bi bile sumljive ali dvomljive, saj jih ni sprejel sam, ampak v sodnem senatu, je pojasnil Masleša, prav tako so bile sodbe preizkušene v postopku rednih in morda tudi izrednih pravnih sredstev. Dokler ne pozna vseh okoliščin, pa kljub temu ne more zatrditi, da to zagotovo velja za vse primere.

Včeraj je za Dnevnik spregovoril Eldin Ramić, direktor Logistike Ramić, čigar stric Esad Ramić se je prav tako znašel v pridržanju in ki so ga včeraj spletni mediji povezovali z aretacijami. Med drugim je pojasnil, da v njegovih prostorih ni nihče ničesar preiskoval, javnosti pa je želel dati tudi izjavo in v spremstvu svoje soproge je prišel celo pred celjsko sodišče. "Z zadevo nimam nič. Nikogar ne poznam, ne Salobirja in ne Škoberneta. Vem pa, da bodo sledili odškodninski zahtevki in sem se že posvetoval z odvetnikom. Gre za blatenje mojega imena in imena podjetja, zato se bojim poslovnih posledic," je ogorčeno poudaril.

Na terenu sicer še vedno potekajo operativne dejavnosti kriminalistične policije, v prihodnjih dneh bodo še popisovali in pregledovali poslovno dokumentacijo, računalniško opremo ter druge predmete in podatke, ki so jih zasegli pri izvajanju hišnih preiskav oziroma zbiranju obvestil v predkazenskem postopku.