Če prošnji NKBM ne bo ugodila, bi to povečalo možnosti Pozavarovalnice Sava za pridobitev večinskega deleža. Toda kljub temu ni izključeno, da se lastniška slika ne bo spremenila in bo zavarovalnica še naprej ujetnica dveh močnih lastniških blokov, ki se borita za prevlado.

Direktor Agencije za zavarovalni nadzor Mihael Perman je potrdil zgolj, da jih je NKBM prosila za podaljšanje roka za pridobitev kvalificiranega deleža v ZM, ki se izteče spomladi, vendar odločitve še niso sprejeli. "Zavzemamo se, da bi se lastniška struktura ZM čim prej konsolidirala," je dodal Perman. Če bi od Banke Slovenije dobili negativno stališče, bi agencija za zavarovalni nadzor lahko zavrnila zahtevo za izdajo dovoljenja za pridobitev večinskega deleža, saj bi lahko ocenila, da bi bilo zaradi finančnega položaja NKBM kot večinskega lastnika lahko ogroženo poslovanje zavarovalnice.

Če bi se NKBM odpovedala svojemu lastništvu v ZM, bi najverjetneje prišlo tudi do lastniških sprememb v Pozavarovalnici Sava, saj bi težko zmogla sama financirati prevzem ZM. Možnosti, ki jih preučujejo, sta dve: da bi Pozavarovalnica Sava skupaj s partnerjem prevzela ZM ali da bi se dokapitalizirala Pozavarovalnica Sava. V pozavarovalnici se bolj nagibajo k temu, da bi nov tuj lastnik vstopil v njihovo lastniško strukturo. Kot potencialna vlagatelja se že omenjata EBRD in IFC.

Toda glede na dosedanja stališča ni pričakovati, da bi se NKBM kljub potrebi po dodatnem kapitalu zlahka odpovedala ZM. Tako ne presenečajo informacije, da je nedavno predlagala, da bi se deležu v ZM odpovedala v zameno za lastniški vstop v Pozavarovalnico Sava, in sicer tako, da bi kot stvarni vložek v dokapitalizacijo Pozavarovalnice Sava vložila svoj lastniški delež v ZM in pridobila 25 odstotkov plus eno delnico. Temu scenariju pa po naših informacijah niso naklonjeni niti v upravi pozavarovalnice niti v Agenciji za zavarovalni nadzor.

Kot trdijo naši viri, so o ZM govorili tudi na nedavnem sestanku z vodstvom Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države, saj je nadaljevanje sedanje pat pozicije med lastniki slabo tudi za prihodnje poslovanje zavarovalnice. Govorili so o različnih scenarijih, toda kot kaže, je malo možnosti, da bi ob sedanjih vodstvih NKBM in Pozavarovalnice Sava v kratkem času našli sprejemljivo rešitev. Pozavarovalnica Sava je namreč premalo aktivna, da bi prevzela večino, NKBM pa ugaja tudi sedanji položaj, saj obvladuje ZM brez odkupa deleža od Pozavarovalnice Sava in svojo pozornost usmerja v prvi vrsti v zmanjšanje vpliva države v lastništvu banke.

Spomnimo, da je NKBM dovoljenje za pridobitev večinskega deleža ZM dobila lani jeseni, ko je kazalo, da se je Pozavarovalnica Sava odločila, da se bo umaknila iz lastništva. Toda pogajanja zaradi prevelikih razhajanj v ocenah vrednosti ZM niso bila uspešna. Zato je v vmesnem času Pozavarovalnica Sava spremenila stališče in se ponovno zanima za povečanje deleža v ZM. Ob tem računa tudi na to, da se je zaradi posledic gospodarske krize in zahtev bančnega regulatorja poslabšal položaj NKBM, ki se pripravlja na dokapitalizacijo. Kot je znano, ima NKBM 49,9-odstotni delež ZM, Pozavarovalnica Sava pa slabih 46 odstotkov, toda na skupščinah ima banka večino, saj enako kot ona glasuje še nekaj manjšinskih delničarjev.

Sicer pa v ZM letos ne načrtujejo nove dokapitalizacije, čeprav jo je Agencija za zavarovalni nadzor zahtevala že lani, a je odločitev zaradi nerešenih lastniških vprašanj preložila do junija letos. Po naših informacijah se uprava z lastniki dogovarja, da jim ne bi izplačala dividend, temveč bi dobiček prelila v kapital in s tem zadostila zahtevam regulatorja. ZM, ki je lani zbrala 259,4 milijona evrov premije in izplačala 151 milijonov evrov škod, je po prvih ocenah lani ustvarila 11 milijonov evrov dobička.

vesna.vukovic@dnevnik.si, suzana.rankov@dnevnik.si