Ena izmed takih je Tajda Jernejčič. Čeprav je prošnjo oddala že avgusta lani, so jo na vselitev v študentski dom povabili šele avgusta letos. Prosto sobo v domu je sicer res dobila, a kaj, ko je vmes končala že cel letnik na fakulteti, medtem pa je stanovala v najemniškem stanovanju in tudi plačevala tržno najemnino. Takih študentov, kot je Tajda, je v Ljubljani še vsaj 1770. Darinka Kabelka iz uprave Študentskih domovih v Ljubljani je ob odpiranju vlog študentov namreč povedala, da se bodo tri četrtine vseh, ki so prvič oddali prošnjo za bivanje v študentskem domu, vselile, ko se bodo sprostila ležišča, to pa je skozi vse študijsko leto. "Lahko se zgodi, da ima študent, ki prejme pozitivno odločbo septembra, tako malo točk, da je na prednostnem seznamu na koncu in se bo lahko vselil šele poleti leta 2011," je povedala. Kljub temu pa so to še vedno srečneži, ki posteljo uspejo pridobiti. Kapacitet je vsako leto premalo za vse in tudi letos bo v Ljubljani zavrnjenih skoraj 1800 študentov.

Podobno klavrna slika se kaže tudi v Mariboru in v Kopru. Na Štajerskem postelje letos ne bo dobilo približno 750 študentov, ki so letos prvič zaprosili za bivanje v študentskem domu, približno 500 študentov pa bo moralo na vselitev čakati. Najslabše je na Primorskem, kjer je za 180 postelj zaprosilo vsega skupaj 870 študentov, ki se prijavljajo prvič. Direktor študentskih domov na Primorskem Leon Horvatič ugotavlja, da si velika večina tam študirajočih želi bivati v študentskih domovih, a ker sta na Obali le dva domova, je večina prošenj zavrnjenih. "Največje pomanjkanje je v Kopru. Našteli smo več kot 250 vlog novincev za Študentski dom Koper, kjer pa je zanje razpisanih le 26 ležišč," je povedal Horvatič in dodal, da "to samo še dodatno potrjuje, da je pomanjkanje pereče in da so naložbe v dodatna ležišča na Primorskem nuja".

Statistični podatki namreč kažejo, da zaradi pomanjkanja študentskih postelj v univerzitetnih središčih v času študija v študentskih domovih biva le približno 15 odstotkov ljubljanskih študentov, približno desetina mariborskih in le pičla dva odstotka primorskih. V zadnjem desetletju hitro narašča število študentov, vpisanih v visokošolske in višješolske študijske programe, a delež študentov, ki so nastanjeni v študentskih domovih, v tem obdobju upada, in to za skoraj dve odstotni točki.

V Sloveniji bo torej tudi letos zavrnjenih več kot 2600 študentov. Kljub temu pa se letos glede na lansko študijsko leto kapacitete študentskih domov niso bistveno povečale. V Ljubljani je razpisanih le 14 postelj več kot lani, na Primorskem pa le 21 študentskih postelj več. Le v Mariboru so letos zagotovili 276 dodatnih ležišč v novem domu na Smetanovi, a hkrati se obeta obnova doma 6, zaradi česar se bo število ležišč spet nekoliko zmanjšalo, je pojasnila direktorica Študentskih domov v Mariboru Lidija Divjak-Mirnik.