Slovenija je kupila 135 oklepnikov patria 8x8 v naslednjih konfiguracijah:
6 s topom 30 mm in protioklepnimi raketami,
8 poveljniških vozil,
66 z mitraljezom 12,7 mm,
18 z bombometom,
25 neopremljenih.
Iz objavljene strukture oborožitve je jasno, da kupljena vozila nimajo potrebne konfiguracije, zato je ministrica Jelušičeva že napovedala pogajanja o spremembi pogodbe s Patrio.

Po tistem, ko je nova obrambna ministrica Ljubica Jelušič včeraj tudi uradno potrdila tisto, kar so mediji ugibali že skoraj tri leta - da konfiguracija kupljenih oklepnikov patria ne zadošča za doseganje nacionalnih in zavezniških ciljev - je javno razkritje opravil tudi brigadir Dragan Bavčar. Priznal je, da se je zavedal, da kupljena oborožitev ne dosega zahtevane bojne moči in da je na to opozarjal. Kot vemo zdaj, je prejšnji obrambni minister Karl Erjavec podpisal takšno pogodbo, da je samo šest oklepnikov oboroženih s topom 30 mm, medtem ko bi morali imeti za doseganje ciljev vsaj 29 topov 25 mm ali več. Le tako bi namreč Slovenija lahko na osnovi oklepnikov patria postavila srednjo bojno skupino, kar je bila obljuba Slovenije zvezi Nato že pred leti.

Še bolj presenetljivo je bilo, ko je novi državni sekretar na ministrstvu Uroš Krek povedal, da je Slovenija celo letos zvezi Nato obljubila, da bo razvila eno srednjo in eno lahko bojno skupino. To pomeni, da je prejšnja vlada zavestno zavajala in lagala zvezi Nato, saj je bilo iz podpisane pogodbe za oklepnike patria jasno, da ne dosegajo potrebne ognjene moči. "Takšna struktura nakupa ne omogoča razvoja srednje bataljonske bojne skupine," je povedal Krek. Po tajnem standardu zveze Nato je namreč za srednji bataljon potrebnih najmanj 29 topov kalibra 25 mm. Kot vidimo, pa je Karl Erjavec podpisal pogodbo za samo 6 topov 30 mm. Zgovoren je podatek, da je ministrstvo že v zadnjih mesecih Erjavčevega mandata pripravljalo vse potrebno, da bi 25 doslej neopremljenih oklepnikov oborožili s topovi 30 mm. Tudi to so skrivali pred javnostjo, čeprav smo jim večkrat postavljali vprašanja, koliko finančnih sredstev bo še potrebnih za to, da bodo patrie služile namenu.

Ministrica Ljubica Jelušič je napovedala, da bo ministrstvo pod njenim vodstvom odprto do javnosti in da bo najverjetneje šla v pogajanja za spremembo pogodbe o nakupu oklepnikov patria, tako da bo pogodba prilagojena realnim potrebam in zmožnostim Slovenije.