Spletna oddaja Zdravnik ob 18h, ki jo skupaj pripravljamo medijska hiša Dnevnik in družba Aetas, se po poletnem oddihu vrača.

Tokrat bomo pod vodstvom moderatorke Vanje Badovinac poudarili pomen sodelovanja med zdravnikom in bolnikom v procesu diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije – ne glede na bolezen. Osvetlili bomo nujnost opolnomočenja bolnika za prevzemanje te vloge, saj opolnomočen bolnik lahko postane enakopraven partner v procesu zdravljenja, kar vodi do boljših izidov zdravljenja in višje kakovosti življenja.

Zato je prvi korak k učinkovitemu zdravljenju katerekoli bolezni odprta in iskrena komunikacija med bolnikom, zdravnikom ter drugim zdravstvenim in podpornim osebjem, ki sodeluje v procesu zdravljenja. Vsi imajo namreč v procesu zdravljenja ne samo pravice, ampak tudi dolžnosti.

O tem bomo bolj podrobno spregovorili na primeru zdravljenja krvnih bolezni, saj je september mesec ozaveščanja o teh boleznih. Ker Zdravnik ob 18h poudarja vlogo zdravstvenega osebja kot kredibilnega vira strokovnih informacij, smo v studio povabili izkušeno zdravnico hematologinjo prim. Natašo Fikfak iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica.

prim. Nataša Fikfak, dr. med., spec. interne medicine, spec. hematologije, Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica

prim. Nataša Fikfak, dr. med., spec. interne medicine, spec. hematologije, Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica

O svoji osebni izkušnji življenja z redko krvno boleznijo pa bo odkrito spregovorila Tanja Fajon, ministrica za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije, ki javno opozarja na pomen zaupanja bolnikov zdravstvenemu osebju.

Sogovornicama bomo z veseljem zastavili tudi vaša vprašanja – sprejemamo jih na elektronskem naslovu zdravnikob18h@dnevnik.si.

Vabljeni k spremljanju spletne oddaje Zdravnik ob 18h v ponedeljek, 16. 9. 2024, seveda ob 18h!

Podpornik oddaje:

Posnetke dosedanjih oddaj si lahko ogledate na spletni strani https://www.zdravnikob18h.si/.
Nevrolog izr. prof. dr. Damjan Osredkar je v našem studiu govoril o novem upanju za bolnike s številnimi redkimi boleznimi.
S specialistko ginekologije in porodništva Tinkaro Srnovršnik smo odpirali teme o varni spolnosti, ustreznih oblikah kontracepcije in dostopnosti ginekologov.
Urolog doc. dr. Simon Hawlina je poudaril pomen zgodnjega odkrivanje raka prostate.
Mag. farmacije Matija Centrih iz Lekarne Dobrova pa nam je svetoval, kaj spakirati v potovalno lekarno, da ta postane čarobni kovček.

Priporočamo