V zadnji spletni oddaji Zdravnik ob 18h se je zahvalila svojim zdravnikom in dodala, da zaupa v slovenski zdravstveni sistem. »Mislim, da so naredili vse, kar so lahko, da sem danes zdrava,« je poudarila slovenska ministrica za zunanje in evropske zadeve.

Tokratna oddaja je bila namreč posvečena zaupanju med bolnikom in zdravstvenim osebjem ter pravicam in odgovornostim bolnikov. Poseben poudarek so namenili krvnim boleznim, saj je september mesec ozaveščanja o teh boleznih; zato je gostiteljica Vanja Badovinac v studio povabila še hematologinjo, prim. Natašo Fikfak iz Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica.

Pogovor je bil izjemno čustven in iskren. »Ob diagnozi sem bila zelo mlada in ni se bilo lahko soočiti z boleznijo. Zdravnik mi je dejal, naj ne vržem puške v koruzo, saj da ima bolnika, ki s to boleznijo živi sedem let. Z optimizmom sem plavala skozi vse, kar je sledilo, čeprav res ni bilo enostavno. Bolezen se mi je postopno slabšala in podzavestno sem odštevala sedem let. Vseeno sem ves čas delala s polno energijo, to me je držalo pokonci. Morala sem sprejeti nekaj težkih odločitev, sploh takrat, ko so našli darovalca kostnega mozga zame,« se spominja.

»Žal sem se morala odreči materinstvu«

Namesto presaditve kostnega mozga se je odločila za zdravljenje z novimi zdravili, ki takrat še niso bila dostopna v Sloveniji, a so nato našli biološko zdravljenje zanjo, ki je uspešno. Danes Tanja Fajon živi zdravo in dinamično, skoraj normalno življenje – razen tega, da mora še vedno redno jemati zdravilo, kar je zanjo postalo rutina. »Žal sem se morala odreči materinstvu, saj so zdravniki rekli, da raje mene vidijo živo kot mojega otroka brez mame, zato se nisem odločila za to tveganje,« je dejala. Bolezen je pri njej že vrsto let v popolni remisiji, a z gledalci je delila tudi trenutke dvoma, strahu in negotovosti.

Tanja Fajon meni, da je zaupanje v zdravnika in aktivno sodelovanje bolnika v procesu zdravljenja ključno za uspešno obvladovanje bolezni. »Svojim zdravnikom zelo zaupam. V vseh teh letih nisem nikoli dvomila v to, kar so mi rekli,« je dejala.

»Zaupanje se zgradi s pogovorom in sodelovanjem«

Prim. Fikfak je poudarila: »Zaupanje med zdravnikom in bolnikom ni samoumevno, ampak se zgradi s pogovorom in sodelovanjem, še posebej pri težkih diagnozah, kot so številne krvne bolezni. Danes na srečo lažje govorimo o teh diagnozah. Ko sem začela svojo poklicno pot, se namreč o raku ni govorilo, saj je bila ta diagnoza praktično smrtna obsodba. Zdaj pa lahko pri številnih težkih krvnih boleznih govorimo o ozdravitvi in popolni remisiji bolezni. Ne govorimo le o podaljševanju življenja, ampak o kakovostnem življenju.«

V oddaji so poudarili odgovornost nas vseh, da si prisluhnemo, prepoznamo opozorilne znake in se po potrebi pogovorimo z osebnim zdravnikom. »Dolžnost zdravstvenega sistema pa je, da omogoči tak posvet. Pogosto se namreč zgodi, da bolniki informacije iščejo »pri dr. Googlu«,« se je pošalila prim. Fikfak. Ta bolnike velikokrat vodi v napačno smer, zato je vloga zdravnika pri zagotavljanju kredibilnih informacij še toliko bolj pomembna.  

Bolniki so enakovredni partnerji v procesu zdravljenja

Obe gostji sta poudarili, da je aktivno sodelovanje bolnika v procesu zdravljenja ključno. Bolniki so enakovredni partnerji v procesu zdravljenja, torej morajo zdravniku zaupati vse pomembne informacije in sodelovati pri sprejemanju odločitev o terapijah. »Naloga zdravnika je, da bolnika informira, izobrazi in skupaj z njim oblikuje zdravljenje, ki je prilagojeno bolnikovim potrebam in življenjskemu slogu. Od bolnika pa pričakujemo določeno mero odgovornosti: na primer, da redno jemlje zdravila in ve, kdaj mu jih bo zmanjkalo. Da redno hodi na kontrole. Da nam pove, če jemlje kake zeliščne pripravke ali se drži ekstremne diete. Z osveščenim bolnikom je vsekakor lažje sodelovati in si deliti odgovornost za zdravljenje. Na tem področju so veliko naredila tudi društva bolnikov s krvnimi boleznimi,« meni hematologinja.

Gostji sta gledalce spodbudili, naj zaupajo svojim zdravnikom in sodelujejo v skrbi za svoje zdravje. »Vsem bolnikom želim veliko poguma in optimizma ter jim sporočam, da imamo okoli sebe dobre zdravstvene ekipe, poleg tega pa nam vsako leto prinese nove možnosti za bolj kakovostno življenje kljub bolezni,« je poudarila Tanja Fajon.

Celoten pogovor o pomenu zaupanja in sodelovanja med bolnikom in zdravstvenim osebjem, o čemer je voditeljica oddaje Vanja Badovinac govorila s prim. Natašo Fikfak in Tanjo Fajon, najdete v arhivu oddaj Zdravnik ob 18h na spletni strani www.zdravnikob18h.si ali na Dnevnikovem YouTube kanalu. Vabljeni k ogledu prejšnjih in spremljanju novih oddaj!

 

Podpornik oddaje:

Priporočamo