Zamislite si jutro, ko se zbudite pod krošnjami dreves s pogledom na jezero. Od mirnega okolja za sprostitev do popolne lokacije za raznolike aktivnosti na prostem ob jezeru – Blaguš na severu Slovenije je pravi biser za vse, ki si želijo prijetnih počitnic stran od vsakdanjega vrveža turističnih krajev.
Blaguško jezero, znano tudi kot jezero Blaguš, je nastalo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so domačini zajezili Blaguški potok z namenom zagotoviti dovolj vode za namakanje kmetijskih površin v poletnih mesecih. »Z leti pa se je izkazalo, da jezero ponuja veliko več kot le gospodarsko uporabnost. Zaradi izjemne naravne lege in mirnega okolja je hitro postalo priljubljena točka za kopanje in sprostitev, kmalu zatem je bilo ustanovljeno turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici. To je začelo aktivno razvijati turistično ponudbo na območju jezera, ki je danes znano kot skriti dragulj severne Slovenije,« je povedala vodnica Jasna Tomažin, ki si je pred leti v Prlekiji ustvarila dom.
Ponudbo prilagodili družinam, dobrodošli tudi psi
Tik pred epidemijo je na pobudo butičnega čevljarskega mojstra Maria Herzoga in uspešnega podjetnika na področju proizvodnje pogonskih sistemov Iztoka Podkrižnika ob jezeru zraslo prestižno glamping naselje Forest glamping resort Blaguš. V kratkem času, ko je lahko sprejemalo goste, se je pokazalo, da številni in tudi nekoliko zahtevnejši gostje iščejo prav takšno ponudbo: možnost umika v naravo in preprostost. Luksuzne počitnice v naravi samo za odrasle sta podjetnika nadgradila še z dodatno infrastrukturo za avtodomarje in širšo ponudbo, ki je prerasla v sodoben kamp. Zaradi epidemije koronavirusa in poslovnih razlogov sta pobudnika projekt oddala v najem skupini Falkensteiner, ki je celotno območje preoblikovala v premium glamping kamp z jasno okoljsko zavezo. Butičnost so nadgradili s ponudbo za družine, kjer so dobrodošli tudi lastniki s svojimi štirinožnimi prijatelji.
Falkensteiner premium camping lake Blagus danes predstavlja povsem novo doživetje kampiranja v Sloveniji. Leži sredi neokrnjene narave, tik ob jezeru in pod zelenimi gozdnimi krošnjami, kjer gostje spijo v zastekljenih hiškah z razgledom na jezero ali pa bivajo v mobilnih hiškah in parcelah za kampiranje z vrhunsko infrastrukturo. Obiskovalce očara harmonična povezanost z naravo – od jutranjih razgledov na jezero do prhanja s pogledom v gozd in sprostitve v unikatni gozdni savni. Pri gradnji kampa so uporabili zgolj naravne materiale, kot so les, slama in glina, s čimer so zagotovili ne samo ekološki odtis, ampak tudi prijetno bivalno ozračje v vseh vremenskih razmerah.
Jezero dostopno vsem, ne le gostom
»Kamp vključuje 47 parcel za avtodomarje, 20 klimatiziranih mobilnih hišk in 16 lesenih hišk, od katerih jih je pet opremljenih z dodatnim prostorom za otroke (dvokapnice), tako da otroci spijo v šotoru, starši pa v hiški,« je povedala Dušica Mihajlović, direktorica kampa, in dodala, da območje ponuja številne aktivnosti, od izposoje desk za veslanje v stoje in čolnov (v sodelovanju z Aqua Vuz), urejenih pohodniških in kolesarskih poti do različnih izletov v okolico, kot so ogledi term, vinskih kleti, mlinov in lokalnih znamenitosti.
Poleg naravnih lepot kamp Falkensteiner ponuja tudi lokalno kulinariko: od zajtrkov in polpenzionov do a la carte restavracije, odprte vsak dan od sedme ure zjutraj do desete zvečer, ki jo oskrbujejo lokalni kmetje in dobavitelji, kot je na primer kmetija Štelcar. »Ponudba restavracije je pestra, v njej pa uživajo tudi dnevni obiskovalci jezera. Jezero je seveda dostopno vsem, ne samo našim gostom,« je povedala Mihajlovićeva in dodala, da odlično sodelujejo tudi z ribiči. Ribarjenje v jezeru je dovoljeno z ribiško dovolilnico, ki jo izda gornjeradgonska ribiška družina. V začetnih fazah razvoja so sicer nastopila nesoglasja glede ribolova, vendar so jih z zgraditvijo lepih pomolov in primerno komunikacijo uspešno rešili.
Med lokalnimi atrakcijami izstopa tudi tradicionalni mlin v Svetem Juriju ob Ščavnici, ki danes deluje kot živi muzej. »Tradicionalni mlin na veter je edini tovrstni v Sloveniji, ki še danes deluje kot živi muzej. Mlin je bil zgrajen leta 1996 kot natančna kopija nekdanjega Bečevega mlina iz bližnje vasi Kokolajnščak, ki je še v prvi polovici 20. stoletja z vetrom mlel žito, dokler ni prenehal obratovati leta 1957. Pri obnovi in postavitvi novega mlina so sodelovali domačini, ki so z veliko mero entuziazma ohranili spomin na tradicionalno tehnologijo in vaško dediščino,« je povedala Jasna Tomažin, ki obiskovalce Prlekije in že omenjenega kampa redno vodi na Staro Goro nad Svetim Jurijem ob Ščavnici, kjer mlin tudi stoji. »Mlin ima vrtljiv zunanji del, kar omogoča, da se njegovo krilo vedno postavi v smer vetra, notranjost pa je opremljena z izvirnimi mlinskimi mehanizmi, ki občasno še vedno meljejo žito, zlasti za turistične in izobraževalne namene.«
Mlin, cerkev Svetega duha in oljarna Kocbek
Obiskovalec, ki se povzpne do mlina, ne doživi zgolj tehnične zanimivosti, ampak se znajde v središču kulturnozgodovinskega kompleksa, saj v neposredni bližini stoji baročna cerkev Svetega duha z najstarejšimi orglami v Sloveniji ter etnološki muzej, umeščen v nekdanjo šolsko stavbo. Z urejeno okolico, ličnim lipovim drevoredom in mirnim razgledom na Slovenske gorice, območje ponuja čudovito kuliso za pohodništvo, kolesarjenje ali enostavno umirjeno doživetje pristne krajinske zgodovine. In seveda kulinarike, ki jo boste najbolje doživeli z obiskom družine Kocbek. V skrbno urejenem ambientu oljarne, ki so jo pred kratkim nagradili še z apartmaji, boste spoznali zgodbo družine Kocbek, ki že od leta 1929 ohranja in razvija umetnost stiskanja olja. Med obiskom boste lahko okusili različna bučna olja ter se naučili prepoznavati njihove razlike v okusu, barvi in aromi. Degustacijo spremlja strokovno vodstvo, ki razloži postopek pridelave, pomen hladnega stiskanja ter kulinarične načine uporabe olj v vsakdanji prehrani. Ponudba vključuje tudi možnost ogleda proizvodnje, obiska trgovinice z lokalnimi izdelki. Lahko bi tudi rekli, da je celotna izkušnja preplet tradicije, kakovosti in kulinarike, namenjena vsem, ki želijo spoznati pristno slovensko zgodbo z bogatim okusom.