Miroslav Vilhar, slovenski pesnik in narodni buditelj, ki je živel in deloval na območju Zgornje Pivke, bi bil ponosen na svoje kraje. V ambientu njegovega gradu Kalc so namreč v soboto, 7. septembra, predstavili rezultate projekta PIVKA.KRAS.PRESIHA, ki ga je zadnja tri leta izvajala Občina Pivka. Na območju Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera so v okviru tega projekta izboljšali in ohranjali stanje nekaterih evropsko pomembnih vrst ter življenjskih okolij Nature 2000.

Dogodek so poimenovali Raznoživost Zgornje Pivke, saj so udeleženci spoznali številne raznolike značilnosti pivških presihajočih jezer in tudi nekatere posebne predstavnike parka. Udeleženci delavnic so v soboto spoznali življenje netopirjev in zanje izdelali netopirnico, ogledali so si tudi izjemna drevesa v okolici gradu Kalc ter izvedeli, kakšno vlogo imajo. Seznanili so se s posebnostmi pivških mokrotnih in suhih travnikov, ki slovijo po izjemnih rastlinskih in živalskih predstavnikih. V Krajinskem parku Pivška presihajoča jezera so ob tej priložnosti poudarili, da so pri njihovem upravljanju ključni pivški kmetje.

Za lepše življenje mravljiščarja, postavneža, škrjanca, penice, pupka in podkovnjaka

S projektom PIVKA.KRAS.PRESIHA želijo predvsem ohranjati ekstenzivno kmetijsko krajino v tem krajinskem parku. To skušajo doseči z izboljšanjem stanja varovanih habitatnih tipov in vrst na tem območju, predvsem presihajočih jezer oziroma mokrotnih travnikov ter vzhodnih submediteranskih suhih travišč. Med vrstami, ki jim namenjajo posebno pozornost, so metulja strašničin mravljiščar in travniški postavnež, ptici hribski škrjanec in pisana penica ter dvoživka veliki pupek in netopir mali podkovnjak.

S sredstvi EU, ki so jih pridobili v okviru tega projekta, so na območju Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera opravili pomembno delo: prispevali so k zmanjšanju zaraščanja in obnovi travnikov, kar omogoča izboljšanje stanja metuljev in ptic, poleg tega so obnovili kale, kar izboljšuje pogoje za življenje dvoživk, ter uredili zatočišča za netopirje. Izvedli so najobsežnejše čiščenje jame v Sloveniji, in sicer ene najbolj onesnaženih jam Ravnice pri Jurščah, kar prispeva k varstvu okolja in podzemnega sistema ter tudi pitne vode.

Prav tako so nadgradili turistično infrastrukturo, saj so prenovili Ekomuzej Pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi pri Pivki, kjer obiskovalci spoznajo posebnosti pivške pokrajine, predvsem presihajoča jezera, pa tudi druga življenjska okolja posebnih rastlin in živali ter tudi tukajšnje ljudi.

PIVKA.KRAS.PRESIHA med najboljšimi

Projekt se je letos skupaj s še 20 projekti uvrstil v finale natečaja »EU projekt, moj projekt« ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, kjer se je na podlagi spletnega glasovanja uvrstil na tretje mesto. Uspeh projekta in pomen sredstev EU za varstvo narave so torej prepoznali tudi izven meja pivške občine.

Občina Pivka je sicer pri črpanju sredstev Evropske unije med uspešnejšimi slovenskimi občinami. S temi sredstvi smelo gradi novo infrastrukturo (na primer sistem čiščenja odpadnih voda in cestno infrastrukturo), izboljšuje energetsko učinkovitost občine, spodbuja turistični razvoj območja in zagotavlja varstvo narave. 

Priporočamo