Kritike modne revije znamke Victoria's Secret, ki je minuli teden potekala v New Yorku, ne potihnejo. Mnogi so ocenili, da je revija izgubila sijaj prejšnjih ediciji, pritožujejo se tudi nad slabo produkcijo. A to ni vse. Izpostavljajo tudi »lažni hrup, ki so ga želeli dvigniti s transspolnimi manekenkami in manekenkami z oblinami«, vse zaradi večje inkluzivnosti znamke, ki je nekoč veljala za imperij.

Model plus size sta med drugim zastopali Paloma Elseser in Ashley Graham (na sliki). F Instagram

Model plus size sta med drugimi zastopali Paloma Elseser in Ashley Graham (na fotografiji). Foto: instagram

Tokratna modna revija, prva po šestih leti, je med drugim predstavila slavne manekenke, vključno s sestrama Bello in Gigi Hadid, lepotico Leonarda DiCapria Vittorio Ceretti in veliko sireno Ashley Graham. Vendar so oboževalci produkcijo revije opisali kot dolgočasno in pomanjkljivo. To ni bila nikoli prej težava modnih revij ameriške znamke, ki je svojo uspešno zgodbo začela leta 1995, ko so na njej nastopila velika imena, kot so Adriana Lima, Heidi Klum, Naomi Campbell in Cara Delevingne. Nekoč cenjena revija, za katero so se supermodeli urili, kot da bi šlo za modne olimpijske igre, je bila vedno bleščeč spektakel blišča in glamurja z eteričnimi lepoticami, znanimi kot angeli, ki so se s krili na hrbtu bohotili po modni brvi. Toda v zadnjih letih so modnim revijam zaradi polemike in zastarelega pogleda na lepotni ideal pristrigli peruti do te mere, da je bila prireditev novembra 2019 odpovedana.

Leta 2019 je Victoria's Secret kot prvo transspolno manekenko zaposlil Valentino Sampaio. F Instagram

Leta 2019 je Victoria's Secret kot prvo transspolno manekenko zaposlila Valentino Sampaio. Foto: Instagram

Victoria's Secret je šokirala modni svet z odpovedjo svoje kultne modne revije, ravno ko se je znamka znašla v vrtincu odmevnih škandalov.

Temne skrivnosti škandala

Victoria's Secret je šokirala modni svet z odpovedjo svoje kultne modne revije, ravno ko se je znamka znašla v vrtincu odmevnih škandalov. Odločitev je padla po vse številnejših kritikah velikana spodnjega perila in njegovega kontroverznega vodstva. Leta 2018 je takratni vodja trženja Ed Razek, potem ko je za Vogue povedal, da ne verjame, da bi morali biti transseksualci vključeni v modno revijo Victoria's Secret, sprožil plaz kritik. Komentar so hudo kritizirali, zaradi česar se je Razek moral opravičiti in priznati, da so bile njegove besede netaktne. Kljub opravičilu je bila škoda storjena. Razek je odstopil avgusta 2019, istega meseca, ko je Victoria's Secret zaposlila svojo prvo odkrito transspolno manekenko Valentino Sampaio.

A negativno poročanje se ni ustavilo pri tem. Raziskava The New York Timesa je pokazala, da je za bleščečimi lučmi modnih revij Victoria's Secret leta tlela šokantna kultura ustrahovanja in nadlegovanja. Več kot 30 insajderjev – vključno s sedanjimi in nekdanjimi zaposlenimi, manekenkami in vodstvenimi delavci – je razkrilo okolje, v katerem sta bila ustrahovanje in nadlegovanje v podjetju zelo razširjena. Obtožili so najvišje vodstvene delavce, kar je ustvarilo strupeno vzdušje, ki je omadeževalo podobo znamke. Situacija je bila prikazana v dokumentarcu HULU Victoria's Secret: Angels and Demons, vpleten je bil tudi Razek. Neka manekenka ga je obtožila, da se je dotikal njenega mednožja, trdili pa so tudi, da je na pomerjanju leta 2018 Belli Hadid rekel, naj sleče spodnjice, in komentiral njene prsi.

Victoria's Secret se je leta 2021 ločila od matične družbe. Vse od takrat si prizadeva postati bolj vključujoča, vseeno pa ostaja vprašanje, ali lahko generacija žensk, zdaj ko so razkrite vse skrivnosti, odpusti oblegani znamki.

Transspolni in modeli z oblinami

Tistega leta je več kot sto manekenk podpisalo pismo Victoria's Secret, v katerem je zahtevalo, da izvršni direktor John Mehas sprejme ukrepe za preprečevanje zlorab. Razek je obtožbe ostro zanikal in za New York Times povedal: »Obtožbe v tem poročanju so kategorično neresnične, napačno razložene ali vzete iz konteksta. Imel sem srečo, da sem lahko delal z neštetimi manekenkami svetovnega razreda in nadarjenimi strokovnjaki ter sem zelo ponosen na naše medsebojno spoštovanje.«

Victoria's Secret se je leta 2021 ločila od matične družbe. Vse od takrat si prizadeva postati bolj vključujoča, vseeno pa ostaja vprašanje, ali lahko generacija žensk, zdaj ko so razkrite vse skrivnosti, odpusti oblegani znamki. V izjavi za leto 2023 je Victoria's Secret predstavila svojo novo usmeritev z besedami: »Osredotočili smo se na to, kar naše stranke želijo in potrebujejo – zagotoviti, da so ponosne, da kupujejo pri Victoria's Secret. Prešli smo iz promoviranja izključujočega pogleda na to, kaj je seksi, za slavljenje vseh žensk v vseh fazah njihovega življenja.«

Tudi zato ne preseneča, da je minuli teden na modni brvi družbo brazilski manekenki Valentini Sampaio delala prav tako transspolna manekenka Alex Konsani. Model plus size sta med drugimi zastopali Paloma Elseser in Ashley Graham. Mnogi menijo, da dogodek še zdaleč ni dosegel najboljše revije pred škandalom, pa vendar je na reviji poleg raperk Tajle in Lise zapela tudi Cher, ki se je pri svojih 78 letih skupaj z dekleti sprehodila po modni brvi in zapela svoji največji uspešnici Believe in Strong Enough. 

Priporočamo