Naš novinar Matjaž Kranjec se je 25. septembra 1994 v Nedeljskem dnevniku pogovarjal s prvim slovenskim nogometnim doktorjem Zdenkom Verdnikom. Z nogometnim strokovnjakom, trenerjem, ki je v zadnjih letih stare države zelo ostro kritiziral jugoslovanski nogomet. Še posebej odnos nogometnih delavcev iz Srbije, Bosne in Hrvaške do slovenskega nogometa. Dr. Zdenko Verdenik je bil, to danes lahko rečemo, opozicija jugoslovanski stroki in predvsem njenim sumljivim poslom ter konec koncev bolj slabim rezultatom.

V pogovoru z Matjažem Kranjcem, mimogrede, tudi bivšim nogometašem, je dr. Verdenik povedal, da Slovenci nimamo nobene možnosti, da bi imeli veliko vrhunskih nogometnih ekip, da lahko imamo nekaj dobrih, če bomo seveda veliko delali in če bo veljal red. Trener je prisegal na takrat sodobne trende, rad pa je poudarjal, da je naša velika napaka, da dobro sodelujemo na lokalni ravni, medtem ko nam to ne uspe na državni ravni. Verjetno je to letelo na takrat še zelo slovensko obarvane derbije med nogometaši Maribora in Olimpije.

Je pa seveda treba omeniti, da se je dr. Zdenko Verdenik morda res izkazal kot športni oziroma nogometni pedagog, kot trener in selektor pa ni imel velikih rezultatov. V sezoni 1984/1985 je vodil nekaj tekem Olimpije, od leta 1993 do leta 1997 je vodil mlado slovensko reprezentanco, od leta 1994 do 1997 pa je bil selektor Slovenije, v času, ko so v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 1998 dosegli zgolj eno od 24 mogočih točk v skupini z Dansko, Hrvaško, Grčijo ter Bosno in Hercegovino. Kasneje je deloval malo v Avstriji in več na Japonskem. 

Priporočamo