Prav neverjetno je, kako se je ustavil čas v veliki gostilni v Pernici. Kot bi se vrnili v devetdeseta leta ali pa še dlje v preteklost. Pa naj gre za velik točilni pult, stole, mize ali razporeditev po prostorih. V soboto, ko je bilo še vroče, so bile polne tako terasa kot velike jedilnice v notranjosti. In prav neverjetno je, kako si ljudstvo želi v gostilne in kako mu gredo ponekod gostinci na roko, in še bolj neverjetno je, kako mu ponekod nočejo ustreči. Pri Krambergerju se zavedajo svojega poslanstva, svoje vloge v sodobni družbi in hkrati vedo, kaj v časih, ki niso za nikogar prijazni, ponuditi gostu. Na njihovih jedilnikih ne boste našli vagju govedine za stotine evrov, še manj možnosti je, da vam bodo prodajali iranski kaviar ali bog ne daj, za velik denar lubje in pečeno listje iz bližnjih gozdov. Ponudba, ki jo je množica v razprodani gostilni glasno naročala, je že skoraj preveč enostavno vezana na klasične jedi, na nedeljska kosila, ki jih ponujajo in zapišejo v še bolj enostavnih kombinacijah: kosilo ena, dve, tri … do deset.

Pregleden jedilni list

Pri Krambergerjevih gostu z jedilnimi listi predvsem poenostavljajo naročanje, če pa so v hiši skupine, kar nekaj jih je bilo tudi v času našega obiska, so še bolj v pomoč. V vseh menijih je juha, goveja ali gobova, pri vseh je glavna jed in pri vseh so bujne priloge in solata, na koncu pa še sladica. In jasno je tudi, koliko vas bo zabava stala.

Štirje kosi svinjske pečenke v dobri družbi / Foto: Miha First

Štirje kosi svinjske pečenke v dobri družbi / Foto: Miha First

Meni številka ena, v katerem je v glavni vlogi svinjska pečenka, je tudi najcenejši, stane 13 evrov. Najdražji je, logično, zadnji, deseti meni, ki za 17 evrov kot glavno jed ponuja svinjske medaljone v jurčkovi omaki. Ob omenjenih sestavljenih menijih imajo tudi ponudbo jedi po naročilu in naj kar povemo, da hladnih predjedi ni na programu, menda se ne prodajajo dobro, imajo pa ob omenjenih še res bogato serijo juh, od zelenjavne prek česnove in bučne do želodčkove kisle juhe. Na svojem mestu so seveda mnogi zrezki, več je svinjine kot drugih mesnin, radi tudi cvrejo, zato moramo omeniti, da stane polovica ocvrtega piščanca enajst evrov, še nekoliko cenejša so pražena jetrca ali ocvrti možgani, po sedem evrov.

Goveja proti česnovi juhi

Toda v Ljubljani, na Bledu ali v Krajnski Gori, v krajih, kjer so jedi nekajkrat dražje, vas bodo vprašali – pa je v Pernici tudi dobro? In odgovor je jasen, pri Krambergerju smo prejšnjo soboto res dobro jedli. Jedi so bile okusne in upamo si trditi, da bomo še prišli in pokusili še nekatere krožnike, ki tokrat na sicer bogato obloženih mizah niso prišli na vrsto.

Česnova in goveja juha / Foto: Miha First

Česnova in goveja juha / Foto: Miha First

Pojdimo k hrani. Ker ni bilo hladnih predjedi, se je naš kvartet kar hitro lotil juh. V klasičnem meniju je bila na voljo goveja juha, posebno nas je zanimala česnova. Z obema so postregli v velikih jušnikih, za kakšne tri porcije na osebo. Nastala je manjša težava: juhi sta si tako različni, da ju je težko primerjati. Česnova je bila gosta, močna, krepko začinjena, goveja pa, kot vse prave, veliko bolj umirjena, morda tudi malo manj slana. V vsakem primeru smo dobili dve solidni juhi v velikih količinah, v jušnikih, ki nam ju ni uspelo povsem do konca izprazniti, tudi zato, ker smo pričakovali velike porcije glavnih jedi in prilog.

Mesnine in vegetarijanske glavne jedi

Najdražja jed v Krambergerjevi ponudbi je biftek, a se je zdelo, da ga ne prodajo veliko, saj so prišli posebej vprašat, ali je dobro pripravljen. Ni dvoma, seveda je, smo prikimali, potem ko smo ekspresno pomalicali eno najsočnejših mesnin v zadnjem času, ki bi nam jo marsikje zabelili s ceno 40 evrov in več.

Sočni biftek / Foto: Miha First

Sočni biftek / Foto: Miha First

Ob bifteku so ponudili ocvrti krompir, ajvar, gorčico in čebulo, na drugi strani je, v okviru menija ena, ob praženem krompirju blestela velika porcija svinjske pečenke. Pokusili smo tudi okusen ocvrt svinjski zrezek po dunajsko, hkrati pa so v kuhinji dokazali, da je mogoče tudi v krajih, kjer je v glavni vlogi pečeno meso, povsem brez težav naročiti krožnike brez mesa. A tudi v primeru vegetarijanskega krožnika (osem evrov) ne gre za majhne količine.
Vegetarijanski krožnik in kroketi / Foto: Miha First

Vegetarijanski krožnik in kroketi / Foto: Miha First

Stročji fižol, brokoli, cvetača, korenje, koruza, praženi krompir, brstični ohrovt, grah in sirov štrukelj so brezhibno sodelovali s kruhovo skodelico tatarske, ki je napovedovala ocvrti sir. Za štiri kose po domače ocvrtega zelo težkega sira računajo zglednih osem evrov. Naj pa samo dodamo, da je tako obilen zbir glavnih jedi, ki ga je mogoče tudi nadgraditi, predvsem še s kakšno ocvrto mesnino, v naših krajih res že težko dobiti.

Štajerska gibanica, palačinke in zavitek

Naj samo omenimo, da smo, preden smo se lotili sladic, pili Protnerjevo belo zvrst in enostaven koprski merlot (12 evrov za liter). Nič posebnega, to je treba reči. So bile pa sladice spet izjemne. Znotraj menija sta bila na izbiro štajerska gibanica in jabolčni zavitek.

Štajerska gibanica / Foto: Miha First

Štajerska gibanica / Foto: Miha First

Prva je malce enostavnejša od svoje bogate in visoke prekmurske prijateljice, a se zdi za tople dni celo bolj prijazna, jabolčni zavitek je bil osvežilen, na koncu pa so v sladkem troboju vseeno zmagale palačinke, obložene in napolnjene s komaj verjetno količino marmelade.
Velike palačinke z marelično marmelado. / Foto: Miha First

Velike palačinke z marelično marmelado / Foto: Miha First

Pri Krambergerju je očitno vodilo, da človek ne more in ne sme od mize lačen in mi nismo imeli nič proti. Še posebno na koncu, ko smo od dobrot utrujeni in celo malce zaspani za vso pijačo in hrano, ki smo jo pospravili štirje, odšteli 93 evrov. 

Ocena: zelo dobro

Ponudba

Pri Krambergerju v Pernici v veliki gostilni ponujajo vse oblike tradicionalnih slovenskih kosil. Goveje in gobove juhe, svinjina in ocvrti piščančki. Za malce zahtevnejšo publiko kuhajo želodčkovo in česnovo juho, pečejo poceni bifteke, možgane, postrvi, pozimi pa seveda koline.

Vina

Na vinski karti imajo primorska in domača vina. Ker stvari niso ravno natančno označene, lahko rečemo, da imajo Bračka, Protnerja in koprsko klet.

Cene

Najcenejše kosilo z juho, bogato glavno jedjo, solato in sladico stane 13 evrov. Najdražje je 17 evrov, bifteki so po 22 evrov, jetrca in testenine pa okoli sedem evrov.

Ocena

Dobro       zelo dobro        odlično


 
Priporočamo