Že 76. izvedba kriterija po Dofineji ne ponuja priložnosti za sprinterje. Profili osmih etap govorijo, da so imeli včeraj pravzaprav edino resno priložnost, čeprav tudi prva, ki je potekala pretežno okoli mesta Saint-Pourcain-sur-Sioule, ni bila ravninska. Na 172 kilometrov dolgi etapi so morali kolesarji premagati skoraj 2000 višinskih metrov, vseeno pa je ekipa Lidl-Trek uspešno nadzirala napade in svojega kapetana pripeljala v odličen položaj za zaključni sprint.

28-letni Danec je v izjemno hitrem zaključku uspešno dokončal delo ekipe in poskrbel za drugo zmago ameriške ekipe v zgodovini dirke. Za svojo 42. zmago kariere je premagal Irca Sama Bennetta in Francoza Huga Pagea. »Izjemno delo ekipe, zelo rad tekmujem tukaj v Franciji. Gre za pravo kolesarsko državo, saj so dirke, od tistih najmanjših do dirke po Franciji, organizirane vrhunsko. Zelo lepo je zmagati tukaj,« je dejal ​Mads Pedersen​, ki se zaveda, da na dirki veliko priložnosti za novo etapno zmago ne bo imel. V naslednjih dneh bodo svojo formo pred dirko vseh dirk preverjali predvsem tisti kolesarji, ki se odlično počutijo v vožnji navkreber. Mednje sodi tudi Primož Roglič (Bora-Hansgrohe), ki se je včeraj vrnil po skoraj dvomesečni odsotnosti po padcu na dirki po Baskiji in je dan mirno preživel v glavnini, enako kot njegov največji tekmec na dirki Remco Evenepoel.

Še pred začetkom kriterija po Dofineji je danska kolesarska zveza sporočila novico, ki jo je pričakoval ves kolesarski svet. Dvakratni zaporedni zmagovalec kolesarske dirke po Franciji Jonas Vingegaard v letošnji sezoni ne bo dirkal v mestu ljubezni, kjer je doživljal najlepše trenutke kariere. Pariz letos ne bo gostil zaključka dirke po Franciji, na kateri je nastop branilca naslova še vedno pod vprašajem, ampak bodo tam potekali boji za olimpijske kolajne. Profil trase nikakor ni po godu Vingegaarda, zato bo glavno dansko orožje včerajšnji zmagovalec etape na Dofineji. Z njim bodo tekmovali še Mikkel Bjerg, Matias Skjelmose in Michael Mörkov.

​Kriterij po Dofineji, 1. etapa, Saint-Pourcain-sur-Sioula (172,5 km): 1. Pedersen (Dan, Lidl-Trek) 4,01:30, 2. Bennett (Irl, Decathlon AG2R La Mondiale), 3. Page (Fra, Intermarché-Wanty), 72. Roglič (Slo, Bora-Hansgrohe) vsi isti čas, skupno: 1. Pedersen 4,01:20, 2. Bennett +0:04, 3. Page +0:10, 74. Roglič isti čas. 

Priporočamo