Rusija je ponoči izvedla enega od večjih zračnih napadov na ukrajinsko infrastrukturo. Proti energetskim objektom v Ukrajini je izstrelila 53 raket in 47 brezpilotnih letal. Zelenski objavil posnetek napada.

Napad je bil usmerjen na ukrajinsko energetsko infrastrukturo v kar petih regijah. Rusija je proti Ukrajini izstrelila izstrelila 53 raket in 47 brezpilotnih letal. Ukrajinska zračna obramba je, kot so zatrdili v sporočilu za javnost, sestrelila 35 raket in z izjemo enega vsa brezpilotna letala.

 

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je objavil posnetek napada in ob tem pozval Zahod, da naj pospeši dobavo protizračne obrambe, posebej pa je izpostavil ameriške rakete Patriot.

“Ruski teroristi razumejo samo jezik sile. Edini način, da se ta teror prepreči, je, da se takoj sprejmemo učinkovite rešitve. Ukrajinsko nebo mora biti popolnoma zaščiteno, da bodo norci iz Kremlja razumeli, da njihov teror ni koristen,” je objavil Zelenski.

 

 

Rusija je v zadnjih mesecih okrepila napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, s čimer je povzročila izpade elektrike, ukrajinski uvoz električne energije pa se je dvignil na rekordne ravni.

Analitiki ocenjujejo, da je napad po vsej verjetnosti posledica včerajšnje odločitve ZDA, da lahko Ukrajina z njihovimi raketami napade tarče na ruskem ozemlju.

Priporočamo