Tuji diplomati so potrdili, da je po zadnjih podatkih najmanj 900 ljudi umrlo med romanjem v Meko. 323 mrtvih je bilo Egipčanov, 35 tunizijskih državljanov, jordansko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da je v torek izdalo 41 dovoljenj za pokop njihovih romarjev. Tudi člani družin pokojnih so na družbenih omrežjih potrdili, da je bila večina smrti posledica ekstremne vročine. Nekatere družine v savdskih bolnišnicah še naprej iščejo pogrešane sorodnike.

Na tako visoke temperature se težko pripraviš, zato so smrti skoraj pričakovane

Savdska državna televizija je sporočila, da so se temperature v ponedeljek v senci Velike mošeje v Meki dvignile do 51,8 stopinje Celzija. 

Študija, ki jo je izvedel Journal of Travel and Medicine, je pokazala, da lahko naraščajoče globalne temperature otežijo še tako dobre priprave na spopadanje z vročino. Študija Geophysical Research Letters iz leta 2019 pa opozarja, da bodo romarji, ki se bodo opravili na hadž, zaradi podnebnih sprememb v izredni nevarnosti. 

Ni pa to prvi primer množičnih smrti med hadžem. Tuji mediji poročajo, da so stampeda, požari v šotorih in druge nesreče v zadnjih 30 letih že povzročile na stotine smrti med tem velikim muslimanskim praznikom v Meki.  

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE