Avtor dokumentarnega filma Super veliki jaz Morgan Spurlock, ki je v filmu 30 dni jedel samo obroke iz McDonaldsa, da bi dokazal škodljivosti uživanja hitre prehrane, je včeraj v 53. letu starosti umrl za rakom.

Informacijo o njegovi smrti je objavil Washington Post, ki se sklicuje na sporočilo njegove družine. Spurlock je posnel več družbeno angažiranih filmov, zadnji Super veliki jaz 2, je v kinematografe prišel leta 2019, v njem pa je pogledal v ozadje jedilnikov verig s hitro prehrano in drugih restavracij ter pogosto ovrgel njihove trditve, da strežejo bolj zdrave in etično pridelane izdelke.

Spurlock je zaslovel s filmom Super veliki jaz, ki mu je leta 2005 prinesel tudi nominacijo za oskarja. V njem je dokumentiral, kako se je v 30 dneh uživanja obrokov restavracije McDonalds zredil za skoraj 15 kilogramov in se spopadal z duševnimi motnjami, izgubo spolne sle ter boleznijo jeter. Med snemanjem je tudi okrnil fizične aktivnosti, da jih je prilagodil povprečnemu Američanu.

V svojih dokumentarnih filmih in televizijskih oddajah je Spurlock med drugim raziskoval tudi življenje v zaporu, dokumentiral je odziv ZDA na teroristične napade 11. septembra 2001 in globalnega lova na vodjo Al Kaide ter raziskoval življenje ameriških subkultur.

Pridružil se je tudi gibanju Jaz tudi. Leta 2017 je na svojem blogu objavil, da je bil v preteklosti žrtev spolnih zlorab, in med drugim priznal, da je bil v času študija obtožen spolnega napada.

 

 

Priporočamo