Magnificov veliki jubilejni koncert v Tivoliju je še kar v negotovosti, saj organizator, Dom svobode, še vedno nima soglasja Zavoda RS za varstvo narave, ki je pogoj za pridobitev dovoljenja za izvedbo dogodka v krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Zavod je po treh mesecih odločanja marca prošnjo zavrnil, ker da bi izvedba koncerta trajno poškodovala in ogrozila naravne vrednote krajinskega parka, med njimi ogroženega hrošča puščavnika in evropsko gomoljčico.

Dom svobode se je zaradi zavrnitve soglasja pritožil na ministrstvo za naravne vire in prostor. V pritožbi je družba med drugim navedla, da naravne vrednote z dogodkom ne bodo ogrožene in da so prošnjo prilagodili številnim zahtevam omenjenega zavoda. Ministrstvo je pred dnevi zaradi ugotovljenih proceduralnih napak razveljavilo odločbo in jo vrnilo zavodu v ponovno odločanje. »Ministrstvo je odločilo, da mora organ na prvi stopnji obnoviti postopek in da mora v tem postopku zelo jasno povedati, katere so možnosti, da se z ustreznimi ukrepi dogodek vendarle izvede. Če pa meni, da se dogodek ne more zgoditi, mora organ to jasno utemeljiti,« je odločitev ministrstva komentiral odvetnik Janez Tekavc, ki ga je Dom svobode angažiral za pritožbo.

Dom svobode je v pritožbi sicer ministrstvo pozval, naj samo odloči o zadevi in naj zadeve ne vrača v odločanje zavodu, saj bi to lahko trajalo predolgo. Za prvo odločitev je namreč zavod potreboval skoraj tri mesece, čeprav bi morali odgovoriti v 30 dneh, kot to nalaga zakon, opozarja organizator. »Pričakovali smo, da bo ministrstvo zadevo vrnilo na prvo stopnjo, saj ta ni naredila svojega dela. Pomislekov niso delili pravočasno in v skladu z zakonom, s čimer bi organizatorju omogočili, da prilagodi sistem prireditve. Osebno upam, da bodo tokrat odločili v nekih razumnih rokih. Tudi ko smo vložili pritožbo, so potrebovali dva meseca, da so jo posredovali naprej na ministrstvo, čeprav bi morali to storiti v 15 dneh,« je še pojasnil odvetnik.

Koncert napovedan za konec avgusta

Veliki jubilejni koncert je napovedan za 31. avgust, torej čez dobre tri mesece, kar je zelo kratek čas za organizacijo tako obsežnega dogodka, pravijo v Domu svobode. »Če dobimo negativen odgovor, bomo imeli visoke stroške. Problem ni samo čas, ampak tudi stroški, ki nastanejo s samo organizacijo. Dogodek je na vrhuncu sezone, zato je treba plačati vse avanse in druge storitve. V primeru odpovedi bi ti avansi šli v nič, enako več kot pol leta dela celotne ekipe. Težko je nekaj organizirati, če ti za vratom visi tak problem in ne veš, ali bo rešen ali ne,« je pojasnil organizator Mitja Prezelj. V skrajnem primeru, je še dodal, bodo našli nadomestno lokacijo.

Koncert v Tivoliju še vedno oglašujejo, v predprodaji so prodali že okoli 13.000 vstopnic. O prodaji vstopnic, še preden so bila pridobljena vsa dovoljenja, je povedal, da je to običajna praksa pri organizaciji tovrstnih dogodkov. »Dovoljenje za koncert daje upravna enota in njim moramo dati te dokumente. Upravna enota je edina, ki odloča o tem, ali koncert bo ali ne bo. Drugi odločajo o svojem področju in odločba zavoda za varstvo narave je del vloge, ki jo oddamo na upravno enoto. Od tam dovoljenje ponavadi dobimo kakšnih deset dni pred dogodkom. Vedno se organiziranje prireditev začne brez dovoljenj,« je dejal Prezelj.

Podobni dogodki v parku

Velja omeniti, da je zavod za varstvo narave dal soglasje za organizacijo današnjega dobrodelnega DM teka za ženske, na katerem bo po napovedih organizatorjev rekordno število udeležencev, torej več kot lani, ko se je teka udeležilo več kot 10.000 ljudi. Na dogodku bo tudi glasbeni program, igrala bo skupina Čuki. Dom svobode se je v pritožbi skliceval tudi na omenjeni dogodek, saj je ta vsako leto maja, ko gomoljčica cveti in je zato nevarnost škode še večja. »Ministrstvo je zavodu naložilo, da mora upoštevati dosedanjo prakso prireditev, za katere so dali soglasje. V maju je tako DM tek za ženske, torej v času, ko je zavarovana rastlina gomoljčica v polnem cvetu. Zato ni razumno, da avgusta, ko ta rastlina sploh nima nadzemnega dela, prireditve ne bi smelo biti,« je komentiral odvetnik Tekavc.

Priporočamo