Ameriška spletna investicijska platforma Robinhood je sklenila dogovor o prevzemu globalne kripto borze Bitstamp. Posel je vreden okoli 200 milijonov dolarjev, zaključen pa naj bi bil v prvi polovici 2025. Bitstamp sta leta 2011 ustanovila Slovenca, ki naj bi s prodajo leta 2018 iztržila precej več.

Kot so na svoji spletni strani zapisali v Robinhoodu, bodo s prevzemom Bitstampa prišli do komitentov v EU, Veliki Britaniji, ZDA in Aziji, posebej pa se veselijo pridobitve institucionalnih strank.

 

Bitstamp ima svoje poslovne prostore v Sloveniji, Združenem kraljestvu, Luksemburgu, Singapurju in ZDA, njegove ekipe pa bodo zdaj združile moči z Robinhoodovimi, kar bo »spodbudilo sodelovanje, inovacije in izmenjavo znanja med celinami«.

»Stranke Robinhooda in Bitstampa lahko pričakujejo enako raven storitev, varnosti in zanesljivosti,« so že zagotovili v Robinhoodu.

Američani ocenjujejo, da bo končna kupnina znašala približno 200 milijonov dolarjev, plačali pa naj bi jo v gotovini. Posel morajo zdaj potrditi še pristojni regulatorji, zaključen naj bi bil v prvi polovici leta 2025.

Bitstamp sta leta 2011 ustanovila Nejc Kodrič in Damjan Merlak, ki danes spadata med najbogatejše Slovence. Leta 2018 sta ga prodala belgijskemu holdingu NXMH, ki je v lasti južnokorejske družbe NXC. Kot danes piše spletni portal Siol, uradnih informacij o tem, koliko sta iztržila s prodajo, ni, neuradno pa naj bi se špekuliralo, da naj bi bil posel vreden 350 milijonov evrov.

Po navedbah Siola ima Bitstamp večino zaposlenih še vedno v Ljubljani, za posel pa naj bi po njihovih neuradnih informacijah izvedeli le 20 minut pred uradno objavo Robinhooda. Odločitev naj bi jih presenetila, saj naj bi se pred tem govorilo o dokapitalizaciji družbe. Čudilo naj bi jih tudi nizko vrednotenje Bitstampa, še piše spletni portal.

Priporočamo