»Vodje Hamasa so nas obvestili, da resno in pozitivno preučujejo predlog prekinitve ognja,« je navedel neimenovani vir. Kot je dodal, naj bi Hamas odgovoril v prihodnjih dneh.

Povedal je še, da so voditelje Hamasa povabili v Kairo na pogovore o podrobnostih. Egipt sodeluje z ZDA in Katarjem, da bi posredoval pri sprejetju predlagane prekinitve ognja.

Preberite več: Izrael napadel šolo v Gazi, ubitih več kot 20 ljudi

 

Kasneje je predstavnik Hamasa v Bejrutu Osama Hamdan za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da gibanje zaenkrat od ZDA še ni prejelo nobenega predloga v pisni obliki. »Predlog ne obstaja - to so le besede, ki jih je Biden izrekel v svojem govoru,« je dejal.

Ocenil je, da je Biden z govorom o predlogu »poskušal prikriti izraelsko zavrnitev« predloga sporazuma iz začetka maja, ki ga je Hamas odobril. Ponovil je še, da je gibanje pripravljeno sprejeti vsak dogovor, ki bo izpolnjeval njegove temeljne zahteve glede trajne prekinitve ognja in umika izraelske vojske iz Gaze.

Biden je v petek predstavil načrt za prekinitev ognja v Gazi, ki bi v treh fazah vodil do trajnega premirja. Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske iz naseljenih predelov Gaze ter delno izmenjavo ujetnikov. Naslednji dve fazi predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Bidnov načrt označil za nepopolnega, palestinsko islamistično gibanje Hamas pa je v sredo ponovilo, da bodo dogovor sprejeli samo v primeru, če bo vključeval trajno prekinitev ognja v Gazi in popoln umik izraelskih sil z območja palestinske enklave.

 

 

 

 

 

Priporočamo