O dogajanju, ki v zadnjih mesecih spremlja organizacijo Magnificovega jubilejnega koncerta, načrtovanega na travniku v parku Tivoli, so dane na novinarski konferenci spregovorili Magnifico, direktor družbe Dom svoboda, ki je organizatorka dogodka, Igor Arih in izvršni producent koncerta Mitja Prezelj. Uvodoma je Arih, kot že v preteklih tednih, pojasnil, kako je Magnifica za koncert navdahnil koncert na DM teku za ženske, ki ga iz svojega studia v Tivoliju že dolgo spremlja. Ob tem je poudaril, da je ta športni dogodek, ki torej vključuje tudi koncert, vsako leto vse bolj množičen. Tako so po Arihovih besedah na podlagi tega dogodka, ki mu Zavod za varstvo narave vedno izda soglasje, pred enim letom začeli snovati velik koncert v Tivoliju. »Niti pomislili nismo na to, da bi odločba za nas lahko bila negativna,« je dejal Arih in podal oceno finančne škode, če ne bi mogli izpeljati koncerta v Tivoliju. Ta je po njegovih besedah pol milijona evrov. Je pa organizator občinstvu zagotovil, da koncert bo. »Prodanih je že 14.000 vstopnic in smo na treh četrtinah kapacitete prizorišča v Tivoliju in ravno tako na lokaciji iz plana B,« je povedal Arih. Alternativno prizorišče je bežigrajski stadion.

»Od samega začetka smo zavod prosili za podobne pogoje, kot jih ima DM tek za ženske, celo angažirali smo isto podjetje, ki pripravlja ta tek, da bi izpolnili pogoje na terenu. A smo bili ves čas deležni arbitrarne obravnave, zavajanja in samovolje opolnomočenih, a nestrokovnih uslužbencev zavoda,« je izpostavil Arih.

Odziv na izjave direktorja zavoda

Arih se je danes odzval tudi na izjave direktorja Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN) Tea Hrvoja Oršaniča iz prejšnjega tedna. »Izjava direktorja zavoda na novinarski konferenci, da bi mi zasedli Tivoli za dlje časa kot dogodek DM, je laž. Iz dokumentacije, ki so jo na zavodu izdali organizatorju teka, je razvidno, da so DM dovolili 19 dni zasedanja Tivolija, mi pa smo zaprosili za 11 do 13 dni, odvisno od vremena. Po našem mnenju je nedopustno, da je direktor ZRSVN lagal javnosti.«

Prav tako so, »ker je cel postopek na zelo daleč smrdel«, kot se je izrazil Arih, na predlog njihovega odvetnika sprožili inšpekcijski nadzor nad delom odgovornih v postopku na Zavodu za varstvo narave. Obvestilo o opravljenem inšpekcijskem nadzoru so prejeli prejšnji teden. »Ugotovitve inšpekcije so izjemno zanimive, saj je ugotovila celo vrsto nepravilnosti, ki so družbi Domu svobode povzročile poslovno, glasbeniku Magnificu pa tudi moralno škodo,« je dejal Arih. Kot je v dokumentu zapisala Mateja Jaklič, upravna inšpektorica, je v nadzoru »(med drugim) ugotovila, da je (tudi) v konkretnem postopku izdaje predhodnega soglasja za izvedbo javne prireditve v parku Tivoli postopek vodila in v njem odločila vodja območne enote zavoda, ki nima opravljenega strokovnega izpita iz splošnega upravnega postopka oziroma sploh ne izpolnjuje pogojev za vodenje in odločanje v upravnih zadevah«. Poleg tega je po navedbah inšpektorice uslužbenka, ki je zadevo obravnavala do prve pritožbe, kršila tudi več procesnih določb upravnega postopka.

Zato bodo, kot je poudaril Igor Apih, »uporabili vse pravne poti za realizacijo jubilejnega koncerta v Tivoliju. Če nam to ne uspe in bomo s strani države dokončno zavrnjeni, bomo razmislili o odškodninski tožbi zoper odgovorne osebe in državo. A zaradi svoje zveste publike smo v tem času oblikovali plan B.« Kot je zatrdil izvršni producent Mitja Prezelj, so postopek za izvedbo koncerta na alternativni lokaciji, kar je bežigrajski stadion, že začeli. »Zavod za varstvo kulturne dediščine že ima našo vlogo in smo z njim v kontaktu. Menim, da glede tega ne bo večjih težav.« Pri čemer so organizatorji zagotovili, da bodo ob morebitni spremembi lokacije vsem, ki so vstopnice že kupili in se s spremembo ne bi strinjali, kupnino vrnili.

Magnifico: Sem del biodiverzitete Tivolija

Na odločbo zavoda se je odzval tudi Magnifico: »Zapisali so, da je ena od največjih ovir za izvedbo koncerta v Tivoliju tudi njihova ocena publike.« Za katero so navedli, da obstajajo utemeljeni razlogi, da bo, kot se je brez olepšav izrazil glasbenik, »vse poscano, posrano in pokozlano ter da bodo najverjetneje tudi spali v Tivoliju«. Ob tem je poudaril, da je njegova publika »zelo kulturna«, takšna ocena pa da je žaljiva tako za njega kot za obiskovalce njegovih koncertov. »Opravičujem se vam, da sem vas vpletel v to zgodbo, kjer vas nekdo podcenjuje in žali,« je dejal. Omenil je tudi javno pismo, ki so ga maja na glasbenika naslovili Mladi za podnebno pravičnost. Pod pismo se je podpisalo 130 posameznikov s področja kulture, naravovarstva, urbanizma in nevladništva ter ga pozvalo, naj namesto Tivolija najde drugo lokacijo za koncert. Na kar jim Magnifico cinično odgovarja: »Oprostim vam in lahko vas peljem k spovedi, imam veze na Rakovniku.«

Ob tem je še poudaril, da je na idejo za koncert v Tivoliju prišel, ker v svojem studiu, ki je v parku, preživi veliko časa. »Sem del biodiverzitete, spadam v habitat parka Tivoli. Vsako leto tu spremljam razne prireditve in moram reči, da je to zelo impozanten prostor, zato sem si tudi zamislil, da bi se tu zgodil koncert.« Dodal je še, da se ne more znebiti občutka, da je dogajanje uperjeno proti njemu, saj v Sloveniji potekajo koncerti »ob rekah, potokih, v gajih in na travnikih«.

Predlog spremembe odloka

Na vprašanje glede obravnave predloga o spremembi odloka za krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki ga je ljubljanski župan Zoran Janković napovedal prejšnji teden, obravnavali pa ga bodo na ponedeljkovi seji mestnega sveta – v skladu s predlogom bi bilo na petih lokacijah dovoljeno organizirati prireditve brez soglasja Zavoda za varstvo narave – je Arih odgovoril, da s to vlogo nimajo nič. Nadaljeval je še, da je »znano dejstvo, da podpiramo župana in smo njegovi feni, ampak za to vlogo nismo vedeli, da jo bodo vložili. Kako se bo rešilo, ne vemo, če pa bo ta vloga dovolila pravno izvedbo koncerta, jo bomo izkoristili.« Magnifico je dodal, da sta z ljubljanskim županom prijatelja in da njun odnos ne temelji na tem, da bi bila drug drugemu kaj dolžna. »Ne plačuje mi najemnine za studio in ni mi kupil hiše ter tudi tega očitno ne more urediti. Si pa zelo želim in če bo, se jim bom iz srca zahvalil, njemu in MOL. Nimam nobenih moralnih zadržkov, z največjim veseljem bom v Tivoliju speljal koncert.« 

 

 

 

 

 

 

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE