Danes ob 17. uri se je svet RTVS zbral v avli Televizije Slovenija na Kolodvorski ulici, član sveta Tadej Troha pa je prebral apel, s katerim svetniki pozivajo vlado k delni uskladitvi RTV-prispevka z inflacijo. Svetniki so v apelu zapisali, da so ob nastopu mandata opazili očitno dejstvo, da se je RTVS znašla v resni krizi, zato so lanske poletne mesece izkoristili za minimalno stabilizacijo situacije. Sedaj jih po njihovem mnenju čaka še najtrši oreh, dvig RTV-prispevka.

Vlada odlaša

»Vedeli smo, da se prvega septembra izteka rok, ko bi vlada lahko povišala RTV prispevek, ki ostaja enak že od leta 2012. Verjeli smo, da bo tudi vlada prispevala svoj delež k stabilizaciji razmer in omogočila mirnejše načrtovanje dejavnosti zavoda. Morali bi biti glasnejši, a nismo bili. In te napake letos ne nameravamo ponoviti,« so povedali svetniki ob predstavitvi apela.

Menijo, da predstavniki vlade odlašajo pod izgovorom, da je za odlašanje kriva ideja o temeljitejši spremembi financiranja. Svetniki sicer podpirajo temeljitejšo spremembo, a si želijo, da bi javna RTVS v prihodnosti zadihala na nov način in se javnosti predstavila v bolj kvalitetni podobi.

»Pa vendar, obet sistemske spremembe – ki je bil pred letom dni videti celo bolj realen kot danes – ne odpravi dejstva, da v danem trenutku prihodnosti še ni. Sistem, ki obstaja danes in ki naj bi skrbel za stabilnost, se je v dvanajstih letih sam sprevrgel v vir destabilizacije,« so dodali.

Majhen narod potrebuje javno televizijo

Delna uskladitev RTV-prispevka z rastjo stroškov zato po prepričanju svetnikov »ni metanje denarja z lopato ali izraz želje, da se ohrani status quo, pač pa bo ta gesta za vse sodelavce in vodstvo ustvarila osnovne pogoje za načrtovanje prihodnosti,« so poudarili.

Status quo v tem trenutku sicer sploh ni izbira, ampak se izbira med razvojem in »spiralo nazadovanja«, kot so se izrazili. Tega se mora po njihovem pozivu zavedati tudi vlada kot ustanoviteljica. »Vlada naj odločitev o delni uskladitvi prispevka sprejme v najkrajšem možnem času, vsekakor pa pred odhodom na poletne počitnice«, so predlagali.

Občutek stabilnosti vidijo kot osnovni predpogoj za dobro delovanje in ustvarjanje boljših vsebin. Vršilka dolžnosti predsednice uprave RTVS Natalija Gorščak je poudarila, da majhen narod, kot je slovenski, potrebuje javno televizijo, saj je javna televizija temelj demokracije. »Bolj, kot je razvita javna televizija, bolj demokratična je družba,« je še dodala. Vendar pa meni, da če želijo z javno RTVS vstopiti v 21. stoletje, potrebujejo pomoč vlade.

Kako se bo vlada odzvala na apel svetnikov, zaenkrat še ni jasno. 

Posnetek novinarske konference:

 

 

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE