Zaradi odgovornosti za neposredne napade na civilne cilje v Ukrajini je danes Mednarodno kazensko sodišče izdalo naloga za prijetje nekdanjega ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) se je za izdajo naloga odločili, ker obstaja utemeljen sum, da oba nosita individualno kazensko odgovornost, bodisi zaradi odreditve izvedbe napadov bodisi zaradi neustreznega nadzora nad silami pod njunim poveljstvom. 

Sodišče v Haagu je še zapisalo, da sta bila naloga za prijetje izdana zaradi domnevnih vojnih zločinov, usmerjanja napadov na civilne objekte, povzročanja prekomerne naključne škode civilistom ter zaradi zločina proti človečnosti v povezavi z nečloveškimi dejanji v Ukrajini. V sporočilu za javnost je sodišče še dodalo, da obstaja utemeljen sum, da sta osumljenca odgovorna za raketne napade, ki so jih ruske oborožene sile izvajale na ukrajinsko električno infrastrukturo od najmanj 10. oktobra 2022 do najmanj 9. marca 2023.

V Kijevu so odločitev pozdravili.

Priporočamo