»Ker se je v zadnjem času (po sklicu 15. seje Mestnega sveta - seja je bila sklicana v začetku junija, op. a.) pojavilo veliko pobud za izvajanje prireditev v poletnem in jesenskem času znotraj Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib z namenom, da bi le te usmerili zgolj na primerne lokacije ter tako preprečili ogrožanje biodiverzitete, smo pripravili predlog odloka, za katerega predlagamo uvrstitev na dnevni red seje,« so zapisali v zaključku predloga ljubljanske občine za spremembe Odloka o krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki ga bodo obravnavali na seji mestnega sveta prvega julija. Predlog sprememb, kar je že v torek napovedal ljubljanski župan Zoran Janković, tako po novem predvideva pet lokacij v krajinskem parku, kjer bodo prireditve dovoljenje, s tem, da se bodo lahko odvijale brez soglasja Zavoda RS za varstvo narave.

Ravnovesje med naravo in dejavnostmi

»Narava v KP TRŠ je izjemna, zato je potrebno zagotoviti pravo ravnovesje med varovanjem in dejavnostmi, da jo bomo ohranili tudi našim zanamcem,« so zapisali v obrazložitvi predloga, ki so ga pripravili na Oddelku za varovanje okolja MU MOL. V ta namen želijo na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib »opredeliti prireditvene prostore, kjer bi bila, ob upoštevanju varstvenih ciljev in varstvenega režima v KP TRŠ, izvedba prireditev dopustna ter s tem preprečiti izvajanje prireditev stihijsko, oziroma na območjih, na katerih bi tovrstne dejavnosti lahko ogrozile ugodno stanje živalskih in rastlinskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot.« Izvajanje prireditev v krajinskem parku želijo na občini tako omejiti zgolj na pet lokacij, kar so vrh Rožnika, Mostec, Plečnikov avditorij, sankališče in območje med Jakopičevim sprehajališčem in otroškim igriščem. Pri načrtovanju predlaganih lokacij, kot še navajajo v dokumentu, pa so na Mestni občini Ljubljana upoštevali tudi pomen tradicionalnih prireditev, ki se na predlaganih lokacijah že odvijajo. Med temi so našteli praznovanje praznika dela, podelitev nagrade kresnik, Dm tek za ženske in druge, pri tem pa še izpostavili, da te prireditve ne »vplivajo samo na identiteto krajinskega parka, temveč tudi na identiteto mesta Ljubljane.«

Za sprejem občinskega predloga odloka, v katerem so javne prireditve v krajinskem parku dovoljenje zgolj na navedenih petih lokacijah in to brez potrebnega soglasja zavoda za varstvo narave, predlagajo sprejem po hitrem postopku, saj, kot utemeljujejo, »predlagane spremembe le v manjšem delu posegajo v obstoječi odlok oz. predstavljajo manj zahtevne spremembe in dopolnitve tega odloka.«

»Krajinski park s tem še bolj ščitimo«

Napoved predloga sprememb odloka je ljubljanski župan Zoran Janković na torkovi novinarski konferenci pospremil z besedami, da je »zavod za varstvo narave v dveh primerih na dveh lokacijah ravnal zame popolnoma nerazumljivo.« Ponovil je, da so na Rožniku potekale prireditve ob prazniku dela, medtem ko so za isto lokacijo študenti za svoj dogodek imeli težave s pridobivanjem soglasja. Poleg tega je omenil Dm tek za ženske in Festival športa, ki poteka na sankališču in negotovost Magnificovega koncerta v parku. Dan potem, torej v sredo, je bila znano, da zavod varstvo narave tudi v drugo za Magnificov koncert ni izdal soglasja.

K predlogu za spremembo odloka je Jankovića spodbudila tudi vsakoletna prireditev tabornikov na območju Jakopičevega drevoreda. »Ne želim, da spet nekdo arbitrarno odloča o tem,« je dejal. »Zato smo te lokacije izločili in jih lahko uporabljamo tudi za to, da Tivoli živi.« Meni, da krajinski park s tem še bolj ščitijo, saj bo jasno, kje so prireditve dovoljene in kje ne.

Direktor Zavoda RS za varstvo narave Teo Hrvoje Oršanič je četrtkovi novinarski konferenci zavrnil očitke o arbitrarnem odločanju, ki so se v javnosti pojavili. »Zavod deluje strokovno in neodvisno,« je dejal.

 

 

To je bistvena sprememba odloka, o kateri bodo svetniki odločali na naslednji seji 1. julija. 

 

 

 

Preberite tudi: Zavod zopet zavrnil Magnificov koncert na travniku

 

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE