»Minister za zunanje zadeve Peter Szijjarto je izjavil, da je EU z dodelitvijo dodatnih 1,4 milijarde evrov za dobavo orožja Ukrajini in predlogom za napotitev vojaških inštruktorjev v Ukrajino začela prestopati rdeče črte,« je na omrežju X zapisal Kovacs.

Izpostavil je, da je bila odločitev sprejeta brez soglasja Madžarske, s čimer pravice Budimpešte do odločanja v evropskih zadevah niso bile upoštevane. »Minister Szijjarto je kritiziral EU zaradi te kršitve skupnih evropskih pravil brez primere,« je dejal in dodal, da je vodja madžarske diplomacije zagovornike odločitve obtožil hinavščine.

Madžarska proti napotitivi evropskih vojaških inštruktorjev v Ukrajino

Po njegovih besedah je Szijjarto na zasedanju izrazil odločno nasprotovanje tudi zamisli o napotitvi evropskih vojaških inštruktorjev v Ukrajino, češ da gre za nevaren korak, ki bi lahko zaostril konflikt. Ob tem je poudaril, da Madžarska ne bo podprla tudi nadaljnjega sproščanja sredstev za Ukrajino, dokler bodo »ukrajinske oblasti še naprej diskriminirale madžarska podjetja«.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je ob robu današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU v Luxembourgu napovedal, da bodo prva sredstva, pridobljena z upravljanjem zamrznjenega ruskega premoženja, kmalu na voljo za vojaško podporo Ukrajini.

Pri tem je izpostavil Madžarsko, ki blokira več odločitev, povezanih s finančnimi sredstvi za vojaško pomoč Ukrajini, a zagotovil, da so našli rešitev, da omenjenih sredstev ne bo mogoče blokirati. Dodal je, da je njegov predlog prejel zadostno podporo držav članic. Ukrajina bo imela tako prihodnji mesec na voljo 1,4 milijarde evrov, še milijarda pa ji bo na razpolago do konca leta.

Priporočamo