Imate sončno elektrarno, polnilnico za električno vozilo ali toplotno črpalko? Ste lastnik podjetja ali direktor večje tovarne? Če ste vsaj na eno vprašanje odgovorili pritrdilno, je ta prispevek namenjen prav vam.

S prvim oktobrom 2024 prihaja v veljavo nov način obračunavanja električne energije, t. i. 5-tarifni sistem, ki bo pomenil veliko spremembo tako za gospodinjstva kot tudi za poslovne odjemalce.



 

Ste obračunavali energijo po sistemu NET Metering?

Če imate doma postavljeno sončno elektrarno (solarne panele na strehi), potem ste do 31. decembra 2023 enkrat letno s strani svojega ponudnika električnega omrežja prejeli obračun. S pomočjo obračuna ste izvedeli, koliko ste porabili in pridelali električne energije. Višek pridelane energije se je shranjeval v t. i. shranjevalnikih, od tu pa se je v omrežje sproščal takrat, ko je prišlo do manjka (ko sončna elektrarna ni pridelala dovolj energije za oskrbovanje vaše hiše). Način obračuna samooskrbe se je imenoval NET Metering ali sistem neto meritev in je bil uporabniku prijazen način obračunavanja.


Ta sistem bo ostal v veljavi samo za tiste, ki že imajo postavljeno sončno elektrarno ali so za njeno postavitev do konca leta 2023 pridobili soglasje. Za vse, ki o postavitvi mikro sončne elektrarne šele razmišljate, pa bo s 1. oktobrom 2024 stopilo v veljavo novo, nediskriminatorno plačevanje omrežnine, ki je v skladu z evropsko direktivo.

 

Kaj pomeni 5-tarifni sistem?

5-tarifno merjenje porabe električne energije je napreden sistem merjenja porabe energije, ki omogoča obračunavanje energije glede na pet različnih tarif. Te tarife so prilagojene glede na čas dneva, sezono in druge dejavnike, kar omogoča natančnejše in pravičnejše obračunavanje porabe energije. V primerjavi s tradicionalnimi metodami merjenja energije 5-tarifna meritev omogoča bolj dinamično in prilagodljivo upravljanje z njo.

Spremembe pri obračunavanju omrežnine po 1. oktobru 2024

Omrežnina se bo obračunavala glede na dejansko porabo energije v različnih časovnih obdobjih (glede na čas dneva in sezono), kar bo uporabnike prisililo k učinkovitejši rabi energije.

Razlogi za uvedbo teh sprememb so predvsem želja po zmanjšanju obremenitev omrežja v času konic in spodbujanje trajnostne rabe energije. Stroški električne energije za porabnike se bodo spreminjali glede na njihovo porabo, predvsem pa bodo precej odvisni od profila porabnika.


Ključni elementi za obračun bodo dogovorjena obračunska moč in presežna moč ter število prekoračitev v posameznih časovnih blokih, na podlagi katerih bo za prekoračitve treba plačati penale.

Da bodo vaši prihranki visoki, poraba ekonomična in sistem obračunavanja učinkovitejši, vam toplo priporočamo namestitev pametne rešitve SG Connect, ki je plod slovenskega razvoja.


 

Subvencije in namestitev »na ključ«

Pri podjetju REXEL so za vas pripravili primer izvedbe investicije v sončno elektrarno in baterijski hranilnik, s katerim lahko učinkovito upravljate proizvodnjo in porabo električne energije. Njihov strokovni kader vam nudi rešitev na ključ: montažo, zagon in vzdrževanje.


Svetovali vam bodo, katera subvencija bi bila glede na vaše potrebe primerna za vas, ne oziraje se na to, ali ste zasebni ali poslovni odjemalec. 

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE