O njenih možnostih in pričakovanjih smo se pogovarjali z Dejanom Grabićem, nekdanjim trenerjem Brava in Mure, ki je spregovoril tudi o tekmecih slovenskih nogometašev, razkril pa je tudi svoje favorite za naslov evropskega prvaka.

Prvič po dolgih 24 letih bo na EP znova igrala slovenska reprezentanca. Kaj ta reprezentanca ima, česar njene predhodnice niso imele?

Ne bi rekel, da ima česa več, ima pa veliko podobnosti s tistimi reprezentancami, ki so že igrale na evropskem ali svetovnem prvenstvu. To je jasen model igre, fantastično vzdušje, selektorja, ki je ustvaril igro podobno klubskim ekipam, kar je izpostavil tudi portugalski selektor Roberto Martinez. To je velik kompliment. Če bodo vsi igralci zdravi, imamo velike možnosti celo za napredovanje iz skupine.

Kaj so še odlike Slovenije?

Imamo igralca, ki lahko tako, kot je včasih Zlatko Zahović, sam rešuje tekme. To je Benjamin Šeško. Imamo tudi odličnega vratarja Jana Oblaka. V kvalifikacijah se je sicer pokazalo, da morda nimamo tako širokega nabora igralcev, vendar je bilo to po svoje celo dobro, saj ni bilo toliko rotacij. Kljub temu imamo konkurenco, tudi kakovost, skozi kvalifikacijske nastope in ligo narodov pa se je ekipa uigrala in to je prednost pred tistimi reprezentancami, ki nimajo takšnega okostja ekipe. Odlika Slovenije je tudi v tem, da ima red v igri, s čimer se lahko pohvali redko katera druga reprezentanca. Večina igra na način, da se igralci postavijo na njihova najbolj naravna mesta in se potem bolj zanašajo na individualno kakovost kot na red v igri.

V ekipi z izjemo Oblaka in v zadnjem času Šeška ni zvezdnikov, tudi klubi, v katerih reprezentanti igrajo, ne sodijo med ravno najboljše v Evropi. Je to lahko težava?

Lahko je celo prednost. Zato, ker igralci natančno vedo, kaj so, kdo so, česar mnoge reprezentance nimajo jasno razdelano. In tukaj je še ena vzporednica z reprezentanco z začetka tega tisočletja, ko so bili igralci tudi še bolj na začetku karier in pred prestopi v boljše klube. To sta lakota in želja, ki dajeta dodaten motiv. Dodal bi še patriotizem, ki se vedno bolj stopnjuje tudi v tej reprezentanci, kar je odlična kombinacija.

Preberite tudi: #intervju Radenko Mijatović, predsednik NZS: Pogajanja z igralci o premijah trajajo tri do pet minut

Zdi se, da je patriotizem od reprezentanc s področja nekdanje Jugoslavije najbolj izrazit v hrvaški reprezentanci.

Vsekakor je zelo pomemben, če želiš doseči dober rezultat. K temu bi dodal še odlično vzdušje, ki so ga v naši reprezentanci uspeli ustvariti. Vemo, da ga je težko doseči, se pa lahko zelo hitro pokvariti. V tej reprezentanci so jasno določeni odnosi in hierarhija, kjer se ve, kakšna je odgovornost vsakega igralca, kaj mora delati na igrišču in izven njega ter do kod sežejo njegove kompetence.

Kje pa vidite pomanjkljivosti Slovenije?

Za našo reprezentanco nimam strahu in ne bi govoril o pomanjkljivostih. Pričakovanja so optimistična, torej napredovanje iz skupine. Prvi cilj je, da prikaže dobro igro in da se ekipa predstavi v dobri luči. Opazil sem tudi, da je dal selektor velik poudarek na to, da je igralce kondicijsko osvežil in želi tukaj delati razliko. Če v današnjem nogometu ne moreš teči, potem nimaš veliko možnosti za uspeh.

Zakaj so prvi nasprotniki Danci tako neugoden nasprotnik za slovensko reprezentanco?

Danska nam ne ustreza z vidika, da igra na podoben način, kot igramo zdaj mi. Njena prednost je v tem, da ima večjo bazo telesno dominantnih igralcev. Ampak v zadnjem obdobju smo se jim v tem približali, zato pričakujem izenačeno tekmo, na kateri bi lahko odločil en gol. Zakaj tekme ne bi odločil Šeško? Priznam pa, da Dancev v zadnjem času nisem tako podrobno spremljal, da bi natančno vedel, v kakšen sistemu igrajo. Na prejšnjih velikih tekmovanjih so imeli zelo dobro uigrane sisteme 3-4-2-1, 3-4-3 ali 3-5-2. Tako so bili zelo agresivni visoko na igrišču in če bodo s tem nadaljevali, bi bila naša prednost lahko v tem, da zelo dobro napademo prostor za njihov zadnjo linijo. Imamo hitre igralce, kot sta Šeško in Šporar, ki bi lahko to izkoristila.

Popolnoma drugačna bo verjetno tekma s Srbijo, ki nima toliko discipline v igri in se bolj zanaša na individualno kakovost svojih igralcev. Bi to lahko bila naša priložnost?

Po vseh njihovih izjavah vidimo, kako podcenjujoče nastopajo proti Sloveniji, kot ekipa pa niso niti približno tako dobri kot naša reprezentanca. In to je naša prednost. Če imajo svoj dan, Srbi lahko premagajo vsakogar, ampak 90 minut je dolgih. Prepričan sem, da bomo imeli dovolj priložnosti, da bi na tej tekmi lahko zmagali, predvsem zato, ker nas bodo podcenjevali, igrajo izključno na individualno kakovost in se v tem vidiku celo malce precenjujejo.

Morda še najlažja bo zadnja tekma v skupini proti Angliji, ki jo nekateri uvrščajo med glavno favoritinjo za evropski naslov?

Angleži so mi vedno nerazumljivi. Pred vsakim velikim tekmovanjem se uvrščajo med glavne favorite, pa nikoli ne pridejo do konca. Imajo fantastično reprezentanco, res je tudi, da imajo najboljšo ligo na svetu, vendar ne toliko zaradi angleških igralcev, kot zaradi tujcev. V njihovi ligi je ogromna količina denarja, ki se obrača, delajo pa, predvsem mislim na njihove domače igralce, nerazumljive poteze. Njihovi mladi igralci ne dobivajo prav veliko priložnosti za igro, kar se potem pozna tudi v reprezentanci. Upam, da tekma z njimi za nas ne bo odločilna, da si bomo že proti Danski in Srbiji zagotovili napredovanje, ampak tudi če bo, nismo brez možnosti. Angleži v obrambi nimajo takšne kakovosti, kar bi lahko bila voda na naš mlin.

Kdo pa so ob Angliji še kandidati za evropsko lovoriko, ki jo branijo Italijani?

Vsekakor Francija, zanimivo bo tudi videti, kaj lahko naredi Španija, ki je nekoliko zamenjala generacijo, Nemčija bo igrala doma in ima novega selektorja, medtem ko se pri Italijanih nikoli ne ve. Oni so tisti, ki znajo najbolj igrati na rezultat, potem sta tu Portugalska in Hrvaška, ki je specialist za turnirski sistem igranja, in če bodo prišli iz skupine, ki je resnično težka, bodo visoko.

Ali na EP lahko pričakujemo kaj novega, v smislu taktičnih zamisli, saj imajo reprezentance vse manj časa za skupne priprave?

Na evropskih in svetovnih prvenstvih ni več veliko prostora za kakšne revolucionarne spremembe, sploh zato, ker ni časa. Bolj pomembno bo, kakšna bo kondicijska pripravljenost, kakšno bo vzdušje v ekipah in priprava na posameznega nasprotnika. Slovenija ima resnično prepoznaven stil igre, enostaven, učinkovit, nekomu ne tako lep na oko, meni je pa odličen. Imamo določene avtomatizme v obeh fazah, ki so zelo enostavni in če jih res dosledno ponavljamo, lahko pridemo v izločilne boje. x

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE