Ko smo v uredništvu Dnevnika pripravljali članek o ekonomiki evropskega prvenstva v nogometu, ki se je v Nemčiji začelo včeraj, smo prečesavali mnoge podatke. Eden od njih se je glasil, da bo vsak tuji navijač med prvenstvom v tej državi porabil okoli 350 evrov. Vedoč, da gre za res bizarno nizek znesek glede na cene nočitev, kaj šele drugih elementov, kot so prevozi, hrana in pijača – slednje je še posebno pomembna postavka na takšnih prireditvah – smo ta podatek iz petkove objave preprosto izpustili.

Da je bila naša slutnja upravičena, se je potrdilo že takoj včeraj zjutraj, ko smo dobili prve vesti o obnašanju škotskih navijačev v bavarski prestolnici Münchnu. Od tam so namreč poročali, da so Škoti prišli v bare okoli 12. ure, ob 16. uri pa so gostincem zaloge piva že povsod povsem »posušili«. »Kako je mogoče, da jim je zmanjkalo pijače?« so se poročevalcem nad »ekonomiko« münchenskih gostincev pritoževali očitno zelo žejni severni Otočani.

No, če to o pijači drži, potem so Škoti nemško oceno o porabi 350 evrov na navijača izpolnili, še preden se je prva tekma sploh začela. Očitno tudi nemško računovodstvo ni več tako zgledno kot nekoč. Ko gre za nogomet, tudi njim odpove pamet. 

Priporočamo