Narendra Modi je še tretjič zapored zmagal na parlamentarnih volitvah, kažejo uradni izidi, s čimer je po prvem premierju neodvisne Indije Džavaharlalu Nehruju prvi, ki mu je uspel takšen podvig. Vendar je njegova stranka prejela veliko manjši delež glasov kot v letih 2014 in 2019 in presenetljivo izgubila parlamentarno večino. Očitno Indijci niso tako zelo zadovoljni z njim, najbrž predvsem zaradi visoke brezposelnosti in zmanjšanja kupne moči zaradi inflacije.

Namesto ustavne večine znaten upad podpore

V sinočnjem govoru, ko so bili uradni rezultati šest tednov trajajočih volitev že bolj ali manj jasni, je 73-letni Modi pred privrženci, ki so mu vzklikali kot velikemu zmagovalcu, najprej pohvalil največje demokratične volitve v zgodovini človeštva. Kljub veliki vročini, ki jo je omenil tudi Modi, se jih je udeležilo dve tretjini upravičencev, to je 642 od 960 milijonov. Trajale so od sredine aprila, po enkrat na teden, vsakič v drugem območju Indije.

Ob vsem velikem zadovoljstvu in sreči, ki ju je kazal, pa Modi ne more biti vesel rezultatov. Indijce je pred volitvami pozival, naj njegovi koaliciji dajo 400 od skupno 543 poslancev, torej dvotretjinsko večino, s katero je mogoče spreminjati ustavo. A zgodilo se je nasprotno. Po včerajšnjih projekcijah bo imela koalicija okoli 295 poslancev, torej komaj 23 več od absolutne večine, in veliko manj kot doslej, saj je leta 2019 dobila 352 poslancev. Modijeva stranka Bharatiya Janata Party (BJP- Indijska ljudska stranka) pa bo imela okoli 240 poslancev, kar je veliko manj kot v prejšnjem mandatu, ko je imela udobno večino 303 poslancev. Modi bo torej odvisen od koalicijskih partnerjev. Izjemno živahna predvolilna kampanja stranke BJP na terenu in na družbenih omrežjih, Modijevo sodelovanje na 206 predvolilnih zborovanjih in 80 njegovih intervjujev torej niso obrodili sadov. Zagovorniki demokracije in laične Indije pa so si oddahnili, saj ne bo mogel izpeljati ustavnih sprememb, ki bi lahko vodile v avtokracijo s privilegiji za hindujsko večino.

Opozicijska INDIA je zadovoljna

Z rezultati in tudi zato, ker ni ogrožena ustava, so zelo zadovoljni v koaliciji INDIA, v katero se je povezalo več kot 20 opozicijskih strank, ki so nastopile tudi proti Modijevim avtokratskim težnjam. Koalicija je dobila okoli 235 sedežev. Največ, okoli 100, kar je dvakrat več kot pred petimi leti, jih bo imela sredinska in sekularna Kongresna stranka, ki jo še vedno v veliki meri vodijo Nehrujevi potomci, družina Gandi. Zelo dobro so se v koaliciji INDIA odrezale tudi regionalne in etnične stranke.

Včeraj so se pojavila tudi ugibanja, ali se bodo morda začeli prestopi iz Modijeve koalicije v opozicijsko INDIA, kar bi pomenilo, da je njegovo vodenje Indije v naslednjih letih pod vprašajem. Vendar sta dve najpomembnejši regionalni stranki iz Modijeve koalicije kategorično zavrnili takšno možnost.

Največji udarec v Utar Pradešu

Najhujši udarec je Modi doživel s porazom v 250-milijonskem Utar Pradešu, ki ima od vseh zveznih držav največ prebivalcev in voli 80 zveznih poslancev, sedmino vseh. Prav v Utar Pradešu si je hotel pridobiti volilce hindujske vere denimo s tem, da je v mestu Ajodhja na ruševinah znamenite mošeje iz obdobja Mogulov, islamske dinastije, ki je Indiji vladala od 16. do začetka 18. stoletja, januarja odprl hindujski tempelj v čast bogu Rami, kar naj bi bil začetek volilne kampanje. Mošejo, zgrajeno leta 1528, so leta 1992 porušili hinduistični skrajneži, ki trdijo, da je zgrajena na mestu, kjer se je pred 7000 leti rodilo njihovo glavno božanstvo Rama. Nemiri so leta 1992 zahtevali okoli 2000 življenj, večinoma muslimanov. Modi je januarja tako ob odprtju templja simbolično pokazal, da si predstavlja oživitev slavne hindujske civilizacije tudi z zatiranjem islama, ki naj bi v Indiji pred Britanci onemogočal razmah hinduizma. A danes predstavlja dvesto milijonov muslimanov največjo manjšino v Indiji. 

Priporočamo