Napovedal je, da bo pripravljen postopoma nadaljevati z opravljanjem svojih dolžnosti od konca tega meseca in dodal, da je napadalcu oprostil.

»Do neznanca, ki me je ustrelil, ne čutim nobenega sovraštva. Oproščam mu in naj v svoji glavi uredi, kaj je storil in zakaj je to storil,« je v posnetku objavljenem na Facebooku izjavil Fico, ki je bil videti miren, a je govoril z dolgimi premori. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko do konca meseca nadaljeval z opravljanjem dolžnosti predsednika vlade, je še dodal.

V vnaprej posnetem videoposnetku je Fico prst usmeril v opozicijo, ki da je podpihovala politično sovraštvo. Dejal je, da je »očitno, da je bil napadalec samo posrednik«.

Kot je izpostavil, je bil ustreljen zato, ker se njegova stališča, predvsem glede vojne v Ukrajini, ne ujemajo s prevladujočo evropsko ideologijo. Dodal je, da v Evropi ni več pravice do drugačnega mnenja. 

 

59-letni slovaški premier je bil 15. maja med srečanjem s podporniki po seji vlade v mestu Handlova večkrat ustreljen. Za poskus naklepnega umora so slovaški organi pregona obtožili 71-letnega Juraja Cintulo, ki je v priporu.

Prebertie tudi: #portret Kdo je slovaški premier Robert Fico?

Fica so medtem v četrtek po več operacijah v bolnišnici v Banski Bystrici prepeljali v Bratislavo, kjer nadaljuje zdravljenje v domači oskrbi.

Priporočamo