»Počutim se dobro. Ne želim v podrobnosti, a počutim se dobro,« je pred tretjo tekmo finala lige NBA z neprepričljivim nasmeškom na obrazu pojasnjeval zvezdnik Dallasa Luka Dončić. Po težavah z desnim kolenom in gležnjem se je po prvi tekmi ubadal še z bolečinami v prsnem košu, ki so bile očitno tako močne, da je moral pred drugo tekmo prejeti protibolečinsko injekcijo. A 25-letni Ljubljančan temu ni želel posvečati prevelike pozornosti. V mislih je imel le to, da bi s soigralci znižali zaostanek v zmagah proti Bostonu, kar pa jim ni uspelo. Kljub temu, da je pri tokratnih gostih zaradi poškodbe gležnja manjkal latvijski velikan Kristaps Porzingis, so bili znova premočni za moštvo iz Teksasa. Strelsko se je prebudil Jayson Tatum, ki je dosegel 31 točk, 30 pa jih je dodal Jaylen Brown ter ob tem zbral še po osem skokov in asistenc. Pri Dallasu je končno steklo Kyrieju Irvingu, ki je bil s 35 točkami prvi strelec moštva, Dončić jih je dosegel 27 ter po šest asistenc in skokov, a tudi to ni bilo dovolj, da bi Dallas prišel do prve zmage v finalni seriji. 

Dončić zaključek tekme spremljal s klopi

Pred tekmo so se prisotni v dvorani American Airline Center z minuto molka poklonili v torek preminulemu velikanu svetovne košarke Jerryju Westu. Umrl je v 87. letu starosti, poleg številnih dosežkov v karieri pa je znan po vzdevku Mr. Logo (gospod Logo, op. p.). Njegova silhueta je namreč upodobljena v uradnem in svetovno znanem znaku lige NBA. Po izenačenem prvem polčasu se je Boston podobno kot na drugi tekmi odlepil v tretji četrtini, ki jo je dobil s 35:19. Dallas se je v zadnji sicer približal na vsega točko zaostanka, takrat pa na parketu več ni bilo Luke Dončića, saj je štiri minute in 12 sekund pred koncem prejel šesto osebno napako.

Za Boston je bil ključen še Jaylen Brown s 30 točkami, osmimi skoki in osmimi podajami, predvsem pa s številnimi pravimi potezami v ključnih trenutkih. Bil je vpleten tudi pri obeh osebnih napakah Dončića v razmaku 26 sekund, po katerih je 25-letni slovenski košarkar moral predčasno zapustiti tekmo.

»To je bila izjemno pomembna zmaga za nas. Ponosen sem z našo predstavo. Na koncu je Dallas preobrnili tok igre, ampak mi smo ohranili mirnost. Dosegali smo koše ob pravem trenutku,« je po tekmi dogajanje v zadnji četrtini ocenil Brown.

»Nismo smeli igrati fizično. Ne želim reči kaj nesramnega. Šest osebnih napak na tekmi finala lige NBA, pri vsaki pa sem bolj kot ne samo spremljal igralca. Dajte no,« se je hudoval Luka Dončić. 

Za naslov prvaka Dallas potrebuje zgodovinski dosežek

»Tekmo smo odprli z veliko energije in bili vroči. Žal mi je, da nismo na parketu ostali isti igralci, ki nam je tako steklo. Boston je nato ušel v tretji četrtini, a smo se kljub zaostanku z 21 točkami vrnili v igro za zmago, kar je ne glede na vse pozitivno. Z dobro obrambo, hitro igro ter prodori, po katerih smo iskali proste soigralce, smo prišli blizu. Žal mi je samo, da nisem v tistih trenutkih pomagal soigralcem na parketu,« je potek tekme ocenil Luka Dončić, ki ga podatek, da še nobeni ekipi v končnice lige NBA ni uspelo spreobrniti zaostanka z 0:3 v zmagah, ni zanimal. »Skozi celotno končnico poudarjam, da je potrebno v seriji priti do štirih zmag. Prvemu, ki bo to uspelo, se bo veselil. Še vedno verjamemo. Dobro se bomo pripravili na četrto tekmo, jo poskušali dobiti ter nato znova gledali le na naslednjo.« 

Košarkarji Bostona bodo imeli na četrti tekmi, ki bo v noči s petka na soboto v Dallasu, možnost potrditi rekordni 18. naslov lige NBA, prvi po letu 2008.

Doslej se v 156 poskusih še nobena ekipa v končnici lige NBA ni vrnila po zaostanku z 0:3. Kljub temu pri Dallasu ohranjajo upanje.

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE