»Priznanje za Palestino pomeni zelo veliko. Zabeležila si bo še eno državo več, ki jo priznava. To ji bo dalo neko moralno zadoščenje. Tudi na notranjepolitičnem parketu se bodo najbrž lahko s tem pohvalili, da jim odpira svetlejšo prihodnost in daje upanje, da se vendarle zadeve premikajo naprej. Kaj drugega pa seveda ni pričakovati,« je pojasnil Bučar.

Po drugi strani bi priznanje Palestine po njegovem mnenju lahko bila tudi priložnost za Slovenijo, da okrepi sodelovanje v obojestransko korist z muslimanskimi oziroma arabskimi državami.

»S priznanjem bi sicer Slovenija pri nekaterih državah pridobila malo več ugleda, ampak seveda ne pri vseh,« je nadaljeval in ocenil, da bodo države v glavnem priznanje smatrale kot akt suverene države in se s tem ne bodo veliko ali pa sploh ukvarjale.

Drugače se bo najverjetneje odzval Izrael, ki je bil zaradi priznanja Palestine kritičen tudi do Norveške, Španije in Irske. Trojica je namreč v torek uradno priznala Palestino, Izrael pa je veleposlanike omenjenih držav poklical na zagovor.

Protiukrepe Izraela proti trojici, ki jih je označil za relativno močne države, je Bučar opisal kot dokaj blage. »Glede na diplomatske odnose med Izraelom in Slovenijo bi Izrael lahko na zagovor poklical tudi našo veleposlanico, ki pa je tega že navajena,« je dodal.

Ob tem je omenil, da bi se Izrael do Slovenije lahko odzval tudi ostreje, s čimer bi poslal sporočilo ostalim državam, ki razmišljajo o priznanju Palestine. »Slovenija kot mala država je seveda tudi bolj izpostavljena različnim ekonomskim sankcijam. Verjetno se bo poznalo, če se pretrgajo trgovinski stiki,« je opozoril.

V luči tega je izrazil upanje, da ima vlada narejene analize o morebitnih ukrepih Izraela in da je nanje pripravljena.

»Upam tudi, da se ne bo ponovilo kaj podobnega, kot se je zgodilo v času vlade Mira Cerarja, ko so se glede Palestine žogali med vlado in parlamentom,« pa je dejal pred glasovanjem o predlogu sklepa v državnem zboru.

 

Preberite še: Vlada sprejela sklep o priznanju Palestine, državni zbor bo odločal v torek

Priporočamo