Napad na Donalda Trumpa je prvi poskus atentata na ameriškega predsednika (na položaju ali bivšega), po letu 1981, ko je John Hickley v Washingtonu skušal ustreliti Ronalda Reagana

Zadnji uspešen atentat na ameriškega predsednika se je zgodil leta 1963, ko je bil v Dallasu ubit demokrat John F. Kennedy. Njegov umor je bil vir številnih teorij zarote, med drugim tudi teze, da je bila njegova smrt naročena iz državnega aparata ZDA.

Preiskava je sicer sklenila, da je strelec Lee Harvey Oswald, nekdanji marinec, ki je živel v Sovjetski zvezi, deloval sam. Johnov brat Robert Kennedy je bil ustreljen leta 1968 med predsedniško kampanjo. 

Ne poskus umora, ampak teroristični napad 

Poskus atentata na Donalda Trumpa v svetu politike tudi v zadnjih letih ni osamljeni primer. Slovaški premier Robert Fico še vedno okreva po resnih poškodbah, ki mu jih je letos maja zadal 71-letni strelec Juraj Cintula. Ta je v priporu preiskovalcem povedal, da je na Fica streljal, ker ga je želel onesposobiti, da ne bi več mogel nadaljevati z vladno politiko, s katero se ne strinja. Ni ga pa nameraval ubiti, je zagotovil in izrazil obžalovanje za svoje dejanje. 

Slovaške oblasti so zato v začetku julija poskus atentata na premierja Roberta Fica prekvalificirale ter ga sedaj preiskujejo ga kot teroristični napad in ne kot poskus umora. 

Španski premier Luis Carrera Blanco je leta 1973 umrl v eksploziji bombe, ki jo je podstavila baskovska skupina ETA, leta 1986 pa je grafični oblikovalec Stig Enström v Stockholmu ubil takratnega švedskega premierja Olofa Palmeja, ki se je brez spremstva varnostnikov sprehajal z ženo in sinom. 

Leta 1995 je svet pretresel atentat na izraelskega premierja Jicaka Rabina, ki ga je ubil skrajni judovski desničar, ki je bil proti mirovnim sporazumom s Palestinci. Šokantno je bilo tudi pred dvema letoma, ko je bil pred kamerami med svojim pred volilnim nagovorom ustreljen japonski premier Šinzo Abe. Zaradi hudih ran je umrl naslednji dan v bolnišnici.

Že med prevozom v bolnišnico pa je leta 1992 strelnim ranam podlegel kandidat na predsedniških volitvah Ivan Kramberger. Strelec Peter Rotar mu je sodil med predvolilnim nagovorom na trgu v Jurovskem Dolu, krogla, ki ga je zadela v levo ramo, pa je prestrelila tudi eno glavnih žil.

Priporočamo