"Spet sem odplavala eno svojo tekmo in dosegla najboljši izid v dopoldanskem terminu v karieri. Upam, da bo jutri še nekaj boljše," je napovedala 20-letna Blejka in se čudila sama nad sabo, ker tukaj pred nastopi nima prave treme: "Srce mi ne razbija kot na drugih tekmah, recimo kot na evropskem prvenstvu letos v Eindhovnu. Jutri se bo treba predvsem tudi psihično dobro pripraviti."

Isakovičeva je svoj polfinale odplavala suvereno. Takoj na startu je bilo vidno, da ni izrazita sprinterka, saj je bilo kar nekaj tekmovalk pred njo, na prvem obratu je bila druga za Britanko Lindo McKenzie, ki se nato sploh ni uvrstila v finale, nato pa je prevzela vodstvo in ga na drugih 100 metrih le še večala. "Tak razplet sem pričakovala. Vedela sem, da moram na tretji dolžini pobegniti. Ko mi je to uspelo, sem seveda dobila dodaten zagon in občutek je bil še bistveno boljši," je v coni za stik z novinarji razlagala aktualna evropska prvakinja na tej razdalji, vmes pa na ekranu gledala Američana Michaela Phelpsa, ki je v isti disciplini med moškimi s svetovnim rekordom osvajal tretjo zlato odličje na igrah in v šali dejala: "Jutri pa takole."

Ob Isakovičevi, ki je po Tonetu Cererju, bratih Borutu in Darjanu Petriču, Igorju Majcnu in Blažu Medvešku, peti slovenski finalist olimpijskih iger v plavanju med posamezniki, bodo nastopile še prva favoritinja in olimpijska podprvakinja Italijanka Federica Pellegrini, ki je v ponedeljkovem predtekmovanju poskrbela za svetovni rekord, pa Američanka Katie Hoff, ki je na igre prišla s prvim izidom sezone in brani bron iz Aten, presenetljivo močna Kitajka Jiaying Pang, Avstralka Bronte Barratt, branilka naslova Romunka Camelia Potec, Britanka Caitlin McClatchey in Francozinja Ophelie Cyrielle Etienne. "Konkurenca bo izjemna in nikogar ne smem podcenjevati. V finalu sem pričakovala še mlado Američanko Allison Schmitt, ki je danes zasedla deveto mesto, a je letos že dosegla izid pod 1:56."

Izrazite favoritinje tekme so Isakovičeva, Pellegrinijeva in Hoffova, ki so od nastopajočih edine doslej v karieri dosegle izid pod 1:56. To zdaj glasno priznava tudi Isakovičeva, ki prvič v karieri ni več govorila o prvem slovenskem ženskem olimpijskem finalu. "Saj si želim olimpijsko medaljo že od prvih treningov in to si želimo vsi. Morda nisem pričakovala, da se bom za medaljo potegovala že na teh igrah. Upam, da bom jutri osrečila vse, seveda tudi sebe," je še povedala plavalka, ki je na zadnjih olimpijskih igrah v Atenah nastopila bolj za nagrado, potem ko je kakšen mesec prej osvojila zlati medalji na 100 in 200 m prosto na mladinskem evropskem prvenstvu.