Mitja Petkovšek zanesljivo v veliki finale

Slovenski telovadec Mitja Petkovšek se je zanesljivo uvrstil v veliki finale olimpijskih iger v Pekingu. Ljubljančan je v kvalifikacijah na bradlji osvojil peto mesto z oceno 16,125 točke. Najboljšo oceno je prejel Kitajec Li Xiaopeng (16,425).

"Ta nastop mi je vlil veliko samozavesti. Zelo sem zadovoljen, da se je tako razpletlo. Ocenjujem, da imam sedaj trideset odstotkov možnosti, da osvojim odličje," je napovedal Petkovšek, ki ga finale čaka šele čez deset dni (19. avgusta). Suvereno je opravil s kvalifikacijskim nastopom in ob skoraj brezhibni izvedbi, le pri doskoku je napravil manjši poskok, je poskrbel za veliko navdušenje v slovenskem taboru. Njegov trener Edi Kolar in fizioterapevt Igor Fedoruk sta si takoj po doskoku navdušeno planila v objem, kot da bi bilo konec finala s sanjskim razpletom, osvojenim odličjem.

"Kamen se mi je odvalil od srca in padel zelo globoko. Zadnje dni sem bil zelo zaskrbljen in zato nisem niti dajal izjave medijem. Toda sedaj je vse drugače, saj je Mitja odlično izvedel vajo in s peto oceno dokazal, da je resnično dober," je sijal od veselja Kolar.

Isakovičeva in Klinarjeva kljub državnima rekordoma brez nadaljnjih uvrstitev

Radovljičanka Sara Isakovič se je prvi dan plavalnega tekmovanja na letošnjih olimpijskih igrah prva preizkusila od slovenskih plavalcev. V disciplini 100 metrov delfin je s časom 58,68 sekunde sicer popravila svoj državni rekord, a se ji vseeno ni uspelo uvrstiti v nedeljski polfinale, ki ga je zgrešila za štiri mesta. Svoj državni rekord, ki ga je postavila na letošnjem evropskem prvenstvu v Eindhovnu, je popravila za 34 stotink.

Po Sari Isakovič je v vodo olimpijskega bazena skočila Anja Klinar in prav tako dobro opravila svoj nastop. V disciplini 400 metrov mešano je lasten državni rekord iz Lizbone leta 2004 popravila kar za tri sekunde in 12 stotink. V kvalifikacijah je tako s časom 4:38,90 dosegla 16. čas, v nedeljski finale osmih najboljših pa se ni uvrstila.

Dugonjič priplaval prvi polfinale

Prvi dan tekmovanja slovenskih plavalcev na olimpijskih igrah sta z nastopoma v kvalifikacijah 100 metrov prsno končala Damir Dugonjič in Matjaž Markič. Prvi se je s časom 1:00,35 in z novim državnim rekordom kot deveti zanesljivo uvrstil v nedeljski polfinale. Markič je tekmovanje končal na 24. mestu v času osebnega rekorda 1:01,31.

Dvajsetletni Ravenčan je državni rekord, ki je bil od leta 2005 v rokah Emila Tahiroviča, popravil za 49 stotink, svojega osebnega, tega je plaval letos junija, pa za več kot sekundo, in celo napovedal boj za finale.

Osebni rekord je plaval tudi Matjaž Markič, svoj najboljši dosežek lani iz Eindhovna je izboljšal za 18 stotink sekunde, a ga je do želenega polfinala vendarle ločilo kar šest desetink sekunde.

Na 100 metrov prsno je Norvežan Alexander Dale Oen s časom 59,41 dosegel še drugi današnji najboljši izid na olimpijskih igrah, omenjeni čas pa je obenem tudi evropski rekord, ki ga je pred tem prav tako imel v lasti Oen.

Po dveh plovih Vinčec na osmem mestu

Prvi dan jadralskih tekmovanj se je na regatnem polju v Qingdauu v razredu finn pomeril tudi slovenski tekmovalec Gašper Vinčec. Po dveh plovih, ciljno črto je prečkal kot deveti in 11., zaseda osmo mesto z 20 točkami. V vodstvu je Poljak Rafal Szukiel (5 točk), drugi je Američan Zach Railey (2, 5; 7.), tretji pa Britanec Ben Ainslie (10, 1; 11.).

Naša čolna zanesljivo v polfinale

Z nastopi v predtekmovanju na olimpijski progi v Shunyiju so že opravili veslači. Tako Iztok Čop in Luka Špik v dvojnem dvojcu, kot Miha in Tomaž Pirih, Rok Kolander in Rok Rozman v četvercu brez krmarja, so osvojili tretje mesto in se prebili v četrtkov polfinale.

Prva med našimi sta se na progo podala Blejca Iztok Čop in Luka Špik v dvojnem dvojcu, aktualna svetovna prvaka in branilca brona iz Aten. V težki skupini, v kateri sta bila tudi Avstralca David Crawshay in Scott Brennan, letos tretja na svetovnem pokalu v Münchnu in Poznanu ter Francoza Jean Baptiste Macquet in Adrien Hardy, stalna tekmeca v zadnjih štirih letih, sta imela srečo, da sta nastop odpovedala letos nevarna Kitajca Su Hui in Liang Zhang. Prva tri mesta, ki vodijo v polfinale, so bila tako oddana vnaprej, saj ni bilo pričakovati, da se bosta bolgarska brata Martin in Ivo Janakjev resno vključila v boj za vrh.

Predtekmovanje slovenske skupine je potekalo v izjemno izenačenem boju Avstralije, Francije in Slovenije. Posadke so se 1700 metrov menjavale v vodstvu in bile do finiša, ko je Avstralcema uspelo pridobiti pol čolna prednosti, ves čas poravnane. Prav na koncu Čop in Špik nista želela potrošiti zadnjega atoma moči ter povsem popustila, avstralski čoln pa je do cilja ostal pred francoskim. V prvi skupini sta zmagala favorizirana Novozelandca Rob Wadell in Nathan Cohen pred presenetljivo močnim čolnom iz Belorusije in Nemčije, v drugi predtekmovalni skupini pa so se v polfinale prebili Britanca Matthew Wells in Stephen Rowbotham pred Hrvatoma in Estoncema.

V četvercu brez krmarja je slovenska posadka merila moči z Nizozemci, tretjimi z lanskega SP, svetovnimi prvaki Novozelandci in Čehi. Vse štiri posadke so bile letos v svetovnem pokalu že na stopničkah, blejsko mariborski čoln na zadnji tekmi v Poznanu na Poljskem in izid tekme je bil negotov. Šele v drugi polovici proge je Čehom pošla sapa in v težkih razmerah, vlažnost zraka je danes presegla 80 odstotkov, so bili znani polfinalisti. Zmagali so Nizozemci pred Novozelandci in Slovenci.

Iz prve predtekmovalne skupine so se med "četverci brez" v polfinale prebili olimpijski prvaki Britanci, drugi z lanskega SP Italijani in Američani, iz zadnje pa Avstralci, Nemci in Irci.

Naši kolesarji v ozadju

Španec Samuel Sanchez je zmagovalec cestne preizkušnje kolesarjev na olimpijskih igrah v Pekingu. Na 245 kilometrov dolgi preizkušnji je Sanchez v ciljnem sprintu manjše skupine prehitel Italijana Davideja Rebellina in Švicarja Fabiana Cancellaro.

Na dirki so nastopili tudi štirje Slovenci, Jure Golčer, Simon Špilak, Tadej Valjavec in Borut Božič, ki pa niso bili povsem v ospredju. Valjavec je osvojil 35. mesto, Golčer 61., medtem ko sta Špilak in Božič odstopila.

Drakšič izgubil v prvem krogu

Slovenski judoist Rok Drakšič je na olimpijskih igrah v Pekingu izgubil v drugem krogu turnirja v kategoriji do 60 kilogramov. Boljši od Drakšiča je bil Iranec Masud Akondzadeh, ki pa se ni uvrstil v nadaljevanje, kar je tudi za Drakšiča pomenilo konec nastopov.

Drakšič se je zavedal pomena borbe, saj je bil pred njim na vrsti dvoboj med Korejcem Minhojem Chojem in Argentincem Miguelom Angelom Albarracinom, ki ga je po pričakovanju po kratkem postopku dobil svetovni prvak iz Koreje, žreb pa je določil, da bo Korejec nasprotnik boljšega iz dvoboja med Slovencem in Irancem. "Korejec je res eden najboljših, ki ga je zelo težko premagati, zato bi zmaga v prvem krogu verjetno pomenila tudi uvrstitev v repasaž," je povedal 21-letni slovenski reprezentant.

Tekma med Drakšičem in Akondzadehom, petim z zadnjih iger v Atenah pred štirimi leti, se za člana celjskega Sankakuja ni začela slabo. Drakšič je bil aktivnejši tekmovalec in po slabih dveh minutah si je po uspešni tehniki s koko priboril majhno prednost. Žal je bilo veselje v slovenskem taboru kratkotrajno, saj je Iranec pol minute kasneje najprej izenačil, nato pa nadaljeval s tehniko in povedel z vazarijem. "Da, res je šlo v nadaljevanju vse narobe. Pol borbe sem imel vse niti v svojih rokah, nato pa sem začel delati nepotrebne napake in Iranec si je priboril odločilno prednost," je po nastopu povedal Drakšič.

Do konca je ostala polovica borbe, kjer je Iranec dokazal, da je tehnično zelo podkovan. Drakšič je skušal z različnimi tehnikami razbiti nasprotnikovo obrambo, slednji pa je z obrambno tehniko in znanimi načini pridobivanja časa obdržal vodstvo in napredoval v tretji krog. "Iranec je zelo izkušen tekmovalec. Zelo dobro se je zapiral, ni mi dopustil nobene tehnike in nisem mogel obrniti borbe v svoj prid," je še dejal Drakšič v upanju na majhen čudež, da bi Iranec premagal Korejca. "V judu ni nič nemogočega, saj je izpadel tudi favorizirani Japonec Hiroaki Hiroaka." V Drakšičevem primeru presenečenja ni bilo ...

V nedeljo in ponedeljek so slovenski judoisti prosti, v torek pa bo na blazine v kategoriji do 63 kilogramov stopila ena prvih favoritinj, Urška Žolnir, nosilka bronaste medalje z iger v Atenah.

Peking bo še naprej meglen, vroč in vlažen

Prav plohe, ki bi sicer očistile ozračje, so med petkovim slavnostim odprtjem iger poskušali preprečiti z izstrelitvijo 1104 raket v oblake, kar je bila doslej največja tovrstna "operacija" na Kitajskem.

Sicer pa so se udeleženci olimpijskih iger v soboto zbudili pod sivim nebom, sončni žarki pa so le s težavo predrli meglico nad Pekingom. Meteorologi napovedujejo, da bo danes v Pekingu 33 stopinj Celzija, podobno pa naj bi bilo tudi v naslednjih sedmih dneh.

Izboljšanje kakovosti zraka je bil eden večjih zalogajev prirediteljev letošnjih OI, Mednarodni olimpijski komite pa je njihov trud pohvalil in vztraja, da onesnaženost ne predstavlja nobene nevarnosti za športnike.