Tožilstvo je v nasprotju z obdolženčevimi trditvami prepričano, da je bila droga, lepo zapakirana v zavitke po gram, namenjena nadaljnji prodaji in da jo je kupil od 24-letnega Igorja Jakše, pri katerem so jo možje postave med preiskavo njegovega doma na Fužinah našli še 1239 gramov. Tudi ta je včeraj sedel na zatožno klop zaradi domnevno neupravičene proizvodnje in prometa z mamili.

Policisti so ga prepričali, naj obremeni soobdolženca

Cizerl je sodnikom razložil, da gram trave stane okoli deset evrov, a da navadno dobi količinski popust. Da je tistega februarja kupil pri Jakši, je policistom priznal sam, včeraj pa si je na sodišču premislil. Najprej je dejal, da o prodajalcu ne bo govoril, ker grozijo njemu in njegovi mami. "Predvsem zanjo se bojim, ker je invalidsko upokojena in se ne more braniti. Enkrat so jo že napadli v kleti. Če ne bo drugače, bom nabavil pištolo. Kaj nož, s pištolo direktno v glavo in buf!" je bil malo preveč slikovit obdolženi. Tudi na poziv Jakševega odvetnika Marka Rajčevića Laha, naj pove vsaj, ali je drogo nabavil pri njegovi stranki ali ne, ni bilo odziva, dokler se ni vmešala njegova zagovornica Vlasta Žagar. Prosila je za kratek odmor in ko sta se s Cizerlom vrnila v sodno dvorano, je brez ovir izjavil, da mu trave ni prodal soobdolženi. "Policist je govoril, naj rečem, da sem kupil od Jakše, in da bo potem vse v redu. Sicer pa sem bil takrat 'zviznjen kot Marija', pred tem sem namreč pokadil pet gramov," je bil nenadoma zgovoren Cizerl, čeprav potem spet ni hotel razkriti policistovega imena. Predsednica senata, sodnica Lea Habjanič, ga je pozvala, naj to le stori, ker namerava policista zaslišati, pa je Cizerl rekel, da ne, a da bodo ta policist in tudi drugi z bežigrajske policije "enkrat že prišli na vrsto". Policija je po njegovem kriva tudi za izpoved njegovega znanca Luke G., češ da je dva zavitka kupil ravno od Cizerla. "Sam mi je povedal, da je bil v to prisiljen, ker so ga policisti pretepli. V resnici pa mi je Luka zavitka ukradel," je zatrdil.

Tudi Jakša je zatrdil, da je travo na balkonu hranil le zase in da ni prodajal. Mama nad vrečo z drogo, ki je visela na vrvi za perilo na balkonu, ni bila preveč navdušena, pa vendar. Kot je dejal, je kadil veliko, pekel pa je tudi piškote iz marihuane (izvedeli smo tudi podrobnosti njegovega recepta, katerega sestavine poleg marihuane so moka, maslo, mleko, jajca in pecilni prašek). Zaseženi kilogram in 200 gramov bi imel za enoletno lastno zalogo - do naslednje žetve. Na vprašanje, kje ima "njivo", je odvrnil, da ob nekem gozdu med koprivami. Goji je ne sam, seveda pa pajdašev ni hotel izdati. Za Cizerla je dejal, da ga pozna, prodal pa mu ni nič.

Mobilni telefon da, drobilnik marihuane ne

Z zaslišanjem prič se bo sojenje nadaljevalo in verjetno tudi končalo 28. avgusta. Včeraj smo sicer dobili občutek, da Cizerla manj skrbi končna odločitev sodišča, kot to, ali mu bo senat vrnil mobilni telefon, ki so mu ga ob aretaciji zasegli policisti. Habjaničevo mu je uspelo omehčati in mu ga je vrnila (običajno o tem senat sklepa ob koncu sojenja), je pa šel potem krepko čez mejo, ko je povprašal po svojem (tudi zaseženem) drobilniku marihuane. Dobil je tako odločen nikalni odgovor, da je le še tiho vprašal, ali ga res mora kar odpisati, potem pa vendarle utihnil.