Predsednik avstrijskega združenja za preučevanje bolečine (ÖSG) Michael Bach je sprejetje novega zakona pozdravil z besedami: "Vsaka pobuda, ki omogoča razvoj in oskrbo z novimi zdravili za lajšanje bolečin, je dobrodošla." "Snovi, pridobljene iz marihuane, se v zadnjih nekaj letih vse bolj in bolj uporabljajo v zdravstvene namene," je še dodal Bach.

Avstrijski parlament je sicer v sredo - tik preden je v luči za 28. september napovedanih predčasnih parlamentarnih volitev - izglasoval samorazpustitev, potrdil zakon, ki bo dodatno omejil kajenje v barih in restavracijah. Od 1. januarja 2009 bodo morali tako vsi lokali, velikosti 80 kvadratnih metrov ali več, postaviti kadilnice, če bodo hoteli streči kadilcem.

V Avstriji, ki je ena zadnjih evropskih držav, ki še dovoljuje kajenje na javnih prostorih, je od januarja veljal zakon, po katerem je vsak lokal v velikosti 75 kvadratnih metrov ali več moral zagotoviti nekadilski predel. Ta ukrep je bil le redko uveljavljen in je pogosto pomenil nekaj miz, označenih z znaki za prepoved kajenja v sredini lokala.