A čez 20 let bodo leteli izstrelki v nanovelikosti samo proti rakavim celicam v človekovem telesu, ne da bi se dotaknili česar koli drugega. Tega morda ne bom dočakal, vendar sem prepričan, da se bo zgodilo." Richard Smalley je izrekel te besede 22. junija leta 1999. Zaradi Nehodgkinovega limfoma je umrl 28. oktobra leta 2005 v starosti 62 let. Bil je Nobelov nagrajenec in pionir nanotehnologije.

Da bi lažje razumeli nanobiotehnologijo, si najprej poskusimo predstavljati red velikosti nanodelcev, ta je od 0,1 do 100 nanometrov. En nanometer je ena milijoninka milimetra oziroma 10-9 metra. Za lažjo predstavo vzemimo, da je velikost enega zrna mivke velik en milimeter, en nanometer pa milijonkrat manj.

Nanobiotehnologija je hitro rastoče področje znanosti in tehnološka možnost, ki predstavlja orodje in proces za gradnjo instrumentov za analizo biosistemov. Raziskovalci se učijo iz biologije ustvarjati nove, v nanovelikosti, aparature za boljše razumevanje življenskega procesa na nanolestvici. Ta znanost temelji predvsem na združenju vseh naravoslovnih ved, pa naj si bo to kemija, farmacija, biologija oziroma katera koli veda, v kateri se nanotehnologija lahko uporablja.

Na nanobiotehnologiji sloni velik del razvoja, ne samo materialov in gradnja novih računalniških čipov, temveč vse več tudi za izdelavo novih, bolj učinkovitih zdravil. Temelj nanotehnologije je razširitev sodobnih znanj z uporabo novih metod. Znana sta dva pristopa. "Bottom up" pristop, je pristop, kjer so naprave in materiali narejeni iz molekularnih komponent, ti se kemično združujejo skozi principe molekularnih spoznanj. Drug pristop je bolje znan kot "top down" pristop in temelji na sestavljanju nanonaprav iz večjih bitij oziroma z njihovo pomočjo, vendar brez kontrole na stopnji atomov.

V Sloveniji se z nanotehnologijo ukvarja Kemijski inštitut, kjer v okviru evropskega projekta ustvarjajo rekombinantno cepivo proti aviarni influenci (ptičja gripa).