Letošnji, torej 18. Liffe bo od 7. do 21. novembra, obsegal bo okoli 100 filmov, ki bodo prikazani v dveh dvoranah Cankarjevega doma, kjer je tudi sedež in središče festivala, treh mestnih kinih ter v dvorani Slovenske kinoteke, del liffovskega izbora pa bo prvič na ogled tudi v mariborskem Koloseju.

Z novim umetniškim vodjem Liffa se je precej spremenila tudi programska shema, v kateri je, kot je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal Simon Popek, več poudarka na avtorskih opusih in nacionalnih kinematografijah. Perspektive ostajajo tekmovalni program, v katerem bo mednarodna žirija (Andrej Blatnik, Enrico Chiesa, Alexis Tioseco) izbrala najboljši film za nagrado vodomec, prav tako ostajajo Predpremiere, ki so tradicionalno najbolj obiskan program, dosedanja Obzorja pa je zamenjala Panorama svetovnega filma, ki obsega največ (18) filmov, med katerimi bo občinstvo lahko izglasovalo najboljšega; v tem programu je tudi slovenski film, Instalacija ljubezni Maje Weiss.

Prav tako sta ohranjena programa Ekstravaganca (s petimi filmi, med njimi Slava filmarju Takeshija Kitana in Izgnanec Johnnieja Toja) in Proti vetru (s prav tako petimi filmi, med njimi Mož iz Londona Bela Tarra in Nočem spati sam Tsai Ming-lianga), nov pa je program Kralji in kraljice, ki med 15 filmi obsega Stregel sem angleškemu kralju Jirija Menzla, Paranoid Park Gusa Van Santa, Izgon Andreja Zvjaginceva, Uvoz-izvoz Ulricha Seidla, Bunuelovo Lepotico dneva in njen remake Še vedno lepotica Manuela Oliveire...

Program Fokus je letos namenjen sodobnemu oziroma "zares neodvisnemu" ameriškem filmu ter novemu romunskemu filmu s pridevnikom zmagoviti, saj bo prikazan tudi z zlato palmo nagrajeni film 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva Christiana Mungiuja. V Retrospektivi bosta predstavljena dva avtorja, švedski režiser Roy Andersson (avtor Pesmi iz drugega nadstropja) in v Franciji živeči gruzinski režiser Otar Iosseliani (V ponedeljek zjutraj, Lunini ljubici, Zbogom, rodna gruda), program Posvečeno pa predstavlja ameriškega cineasta Jamesa Benninga. Poleg vodomca in nagrade občinstva bodo na Liffu podelili tudi nagrado Amnesty International za najboljši film na temo človekovih pravic, ki ga bo mednarodna žirija lahko izbrala med enajstimi filmi.

V okviru Liffa bo potekala tudi Ekranova Jesenska filmska šola na temo neodvisni film, Media desk Slovenija pa prireja okroglo mizo in delavnico s Kirsten Harder na temo Filmske adaptacije: kako prenesti zgodbo v film?