"Taka kombinacija bi nam prinesla tako strateške prednosti pri iskanju novih poslovnih priložnost, kot bi tudi povečala varnost oskrbe z energenti," je poudaril prvi mož avstrijske energetske družbe, ki med drugim že obvladuje ključna deleža v romunskem Petromu in turškem Petrol Ofiziju.

Vse kaže, da bi se lahko sprva tiho izražena želja po opaznejšem vstopu OMV v madžarski Mol sprevrgla celo v resno politično krizo. Avstrijskemu prevzemu družbe nasprotujeta madžarska vlada in od začetka tega tedna tudi parlament. Evropska komisija je pred dnevi Madžarsko že posvarila, da ne bo dovolila sprememb prevzemne zakonodaje, ki bi državi omogočila učinkovito obrambo pred prevzemom OMV.

"Delničarjem Mola smo pripravljeni ponuditi okoli 32.000 forintov (okoli 130 evrov) za delnico, a šele takrat, ko nam bo status družbe dovoljeval imeti več kot deset odstotkov glasovalnih pravic, Molov menedžment pa se mora odreči tudi nadzoru nad delom delnic," je dejal Ruttenstorfer. OMV danes že obvladuje dobrih 20 odstotkov Mola. Če bodo Avstrijci v prodajo prepričali vse preostale delničarje z izjemo madžarske države, bodo obvladovali skoraj dve tretjini družbe. Ruttenstorfer ni naklonjen predlogu uprave Mola, ki se je pripravljena povezovati z OMV z izmenjavo lastniških deležev v družbah. Mol je pred dnevi podpisal sporazum o sodelovanju z državno plinsko korporacijo iz bližnjevzhodnega Katarja. "Priča smo začetku druge faze konsolidacije energetike na območju srednje in vzhodne Evrope. OMV in Mol bi skupaj proizvedla okoli 427.000 sodov nafte na dan in imela še štirikrat toliko rezerv. Skupaj bi obvladovala 7500 kilometrov plinovodov in več kot 3500 bencinskih servisov."

primoz.cirman@dnevnik.si