Sumi za storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja in pravic po 244. členu kazenskega zakonika, za katerega je zagrožena zaporna kazen v višini od enega do osmih let. V DZS so prepričani, da  skupna višina povzročene škode in pridobljene protipravne koristi, ki naj bi jim jo povzročil Kučiš, presega osem milijonov evrov.

Hkrati so v DZS, ki je z 23,82-odstotnim deležem največji posamični lastnik Term, napovedali tožbo na ničnost nedavne izredne skupščine, na kateri ni bil podprt predlog DZS za umik lastnih delnic, kar bi morale Terme storiti že pred dvema letoma. Po Petanovih besedah sklep na izredni skupščini ni bil le nezakonit, ampak je bil sprejet tudi z nezakonito večino: "Pokazalo se je, da smo imeli prav, saj sta Kapitalska družba in Triglav delovala usklajeno in ponovno v nasprotju z zakonom."

"Kazenska ovadba temelji na dveh osrednjih sklopih. V prvem DZS Kučišu dokazuje zlorabo položaja oziroma pravic zaradi kršitev določb zakona o gospodarskih družbah o obveznem umiku lastnih delnic. Kučiš namreč ni poskrbel, da bi Terme Čatež v roku treh let od dneva pridobitve lastnih delnic odsvojile oziroma v najkrajšem možnem času po izteku tega roka umaknile presežek lastnih delnic. Na tak način Kučiš ni opravil svoje dolžnosti zagotavljanja zakonitosti poslovanja in delovanja družbe ter Termam Čatež s tem povzročil veliko premoženjsko škodo," pojasnjujejo v DZS.

Drugi sklop kazenske ovadbe se nanaša na domnevne kršitve določb zakona o gospodarskih družbah. "Kučiš je povzročil premoženjsko škodo tudi delničarjem Term Čatež, saj je skupščini Term Čatež v letih 2006 in 2007 predlagal v sprejem predloge sklepov o uporabi dobička, s katerimi je bil dobiček družbe nezakonito razdeljen tudi na lastne delnice. To je v nasprotju z zakonom o gospodarskih družbah, ki določa, da družba iz lastnih delnic nima pravice do dela dobička," opozarjajo v DZS.

Za komentar o kazenski ovadbi smo želeli vprašati tudi Kučiša, vendar so nam v službi za odnose z javnostjo Term pojasnili, da z ovadbo niso seznanjeni. "Prepričani smo, da za ovadbo ni pravnih osnov," so dodali.

sebastjan.morozov@dnevnik.si